Thursday, May 22, 2014

Focaccia iš didžiosios F



Man focaccia asocijuojasi su vėsiu, prinokusiu, sultingu, saldžiu melionu iš Uzbekijos.

 ir turkišku ožkos sūriu. Kai pas mus prasideda melionų sezonas, t. y. kai galima pas mus juos nusipirkti :D tai čia yra mūsų "puotų" pagrindinis maistas :)  Skanu iki "negaliu" :) taip sakant:) tuo metu tiek atsivalgom focaccios, kad po to veik visus metus nesinori...
Nesenai kepiau baltą picą be minkymo ir užsikrėčiau :) Juodai užsimaniau skanios focaccios, kad ir be meliono ir sūrio :D
Nusprendžiau išbandyti focaccia be minkymo ir + dar su virtomis bulvėmisv:) gavosi kažkas nerealaus.



Focaccia be minkymo




  • 200 g. nuskustų ir gabaliukais supjaustytų bulvių
  • 600 g. vandens
  • 600 g. miltų
  • 2,5 a.š. sausų mielių
  • 1 a.š. cukraus
  • 2 a.š. druskos
  • 60ml. alyvuogių aliejaus

Bulves sudėkite į nedidelį puodą ir užpilkite vandeniu (600 ml. nurodyta recepte). Užvirkite ir virkite ant vidutinės ugnies, kol bulvės išvirs. Nenukoškite. Virtuvės kombaine arba su blenderiu sumalkite bulves su virimo vandeniu iki vientisos masės.  Palikite atvėsti. Masė turi būti šilta, bet ne karšta (apie 45 C.)
Dubenyje sumaišykite miltus, mieles, cukrų ir 1 a.š. druskos. Įpilkite bulvių masę ir viską gerai išmaišykite su šaukštu iki vientisos  masės (maždaug 30 sek.) Minkyti nereikia. Uždenkite dubenį dangčiu ir palikite pakilti 2-3 val., iki tol, kol tešla pakils maždaug trigubai ir suburbuliuos. 
Paimkite kepimo popieriaus lapą  (maždaug kepimo skardos dydžio) ir gausiai ištepkite aliejumi. Išverskite (naudodami silikoninę mentelę) tešlą iš dubens ant kepimo popieriaus lapo. Apšlakstykite tešlą alyvuogių aliejumi ir patepkite rankas. Atsargiai, kad neišspausti viso oro iš tešlos,  tapšnojant ir stumiant tešla į šalis suformuokite stačiakampį maždaug 33*45 cm. (užims beveik visą kepimo popieriaus lapą) pabarstykite tešlą druska ir atsargiai uždenkite maistine plėvele. Palikite pakilti 30 min. -1 val. 
Įdėkite kepimo skardą (tuščią)  į orkaitę ir įkaitinkite iki 200 C. Su liže perkelkite focaccia ant kepimo skardos (į orkaitę) ir kepkite 30-45 min., kol focaccia taps tamsiai auksinės spalvos. Išimkite iš orkaitės ir leiskite truputį atvėsti ant grotelių. Skanaukite, vaišinkite, mėgaukitės. 





Įkvėpimas: J. Lahey "My Bread" 

No comments:

Post a Comment