Monday, May 19, 2014

Bulvių ir špinatų košė su minkštai virtais kiaušiniais ir gorgonzolos sūriu


"Lėta šalis! — atsakė Karalienė.— Čia reikia bėgti kiek įkabini, kad išsilaikytum toje pačioje vietoje. O jei nori patekti kur nors kitur, reikia bėgti mažiausiai dvigubai greičiau negu mudvi." - Luis Keroll "Veidrodžio karalystėje ir ką Alisa ten išvydo" 

"Gyvenk šia diena", "Gyvenk šiandien, dabar, čia", "Gyvenimas yra čia ir dabar" ar tai jums pažįstama? Kaip dažnai dabar tai girdime, skaitome, matome? :) Nemokami patarimai kaip gyventi :) linkteli galva ir supranti, kad - na, tai teisinga mintis - reikia gyventi dabar :) Kaip gaila, kad prie tokių gerų minčių nepridėdos instrukcijos :) Kaip gi man gyventi dabar ir čia, kai praeitis su botais linksminasi kaip mažas kaprizingas vaikas kieme :) va kiek pripėdino :D žygiuoja po mano dabartį ir dainuoja - tai jau mano, tai jau mano :) pažiūrėk koks gražus bato antspaudas :) Ateitis gi stovi už nugaros ir raminančiai glosto mums galva...Kažkaip neramu, nuo to jos glostymo ir malonu tuo pačiu :)
Karalienes iš veidrodžio karalystės žodžiai gan tiksliai apibūdina situaciją :) Kad gyventi šiandien, tu turi būti labai greitas :D

Šiemet pavasaris yra geras špinatams. Šaltas oras jiems patinka :) jie nemėgsta degintis ir šildytis saulutėje :) Tokiu oru būna patys skaniausi špinatai :) Sodriai žali traškūs lapai:) net skindamas jauti malonumą. Prisirinkau krūvą špinatų receptų, kuriuos norėčiau išbandyti - dabar liko tik gaminti, gaminti, gaminti ir valgyti. 







Bulvių ir špinatų košė su minkštai virtais kiaušiniais ir gorgonzolos sūriu


  • 1 kg. bulvių (nuskustų ir išplautų)
  • 300 g. špinatų
  • 2 v.š. sviesto
  • 1/2 stiklinės šilto pieno
  • druska ir pipirai
  • 1/2 stiklinės duonos trupinių (thermomiksas - vakarykšte arba dar senesne duona - 6 gr. sumalti iki duonos trupinių )
  • kiaušiniai - na kiek kas suvalgote
  • keletas gabaliukų gorgonzolos sūrio
  • druska
  • 1 v.š. balto acto

Bulves įdėkite į didelį puodą su pasūdytu vandeniu ir užvirkite. Virkite apie 15 min. (be dangčio),, kol bulvės beveik išvirs. 
Špinatus išplaukite, nusausinkite ir supjaustykite.
Įkaitinkite orkaitę iki 210 C.
Paskutine virimo minutę įberkite špinatus į puodą su bulvėmis ir virkite, kol špinatai suminkštės ( 1-2 min.)  Gerai nukoškite, įpilkite pieną ir įdėkite sviestą. Su bulvių grustuve sutrinkite viską į  košę (nerekomenduoju naudoti blenderio, nes bulvės praras pusę skonio ir gali tapti "klijų" konsistencijos). Pagardinkite druska ir pipirais. Perdėkite košę į keramikinį kepimo indą ir pabarstykite džiūvesėliais arba duonos trupiniais. Pašaukite į orkaitę ir kepkite 15 min.
Tuo metu kol kepa košė išvirkite kiaušinius. 
Užvirinkite vandenį. Pasūdykite jį ir įpilkite baltą actą. Įdėkite atsargiai kiaušinius ir virkite 7 min. - minkštai virtiems kiaušiniams. Išimkite kiaušinius ir įdėkite juos į ledinį vandenį. Palaikykite keletą minučių ir išimkite bei nulupkite.
Pateikite bulvių ir špinatų košę su kiaušiniais ir gorgonzolos sūriu.
Skanaus. 




Įkvėpimas: Food and Wine magazine

No comments:

Post a Comment