Tuesday, June 17, 2014

Japoniškas sūrio pyragas su keptomis braškėmis

Kartais receptas prasideda nuo galo. Iš pradžių užsimanai orkaitėje keptų braškių ir tada ieškai su kuo jas suderinti... Norėjosi kažko lengvo, vos ne pūkinio... Laimei prisiminiau, kad mano "kada nors būtinai tai padarysiu" sąraše yra Japoniškais sūrpyragis, kuris būtent toks ir yra :) lengvas, orinis ir gaivus. Ilgai jis laukė savo valandos:) (berods keletą metų). Bet buvo verta. Super derinukas. KITOKS sūrpyragis iš didžiosios raidės. Būtinai kartosiu, tik dabar pabandysiu su švelniąja varške, vietoje grietinėlės sūrio.





Japoniškas sūrio pyragas su keptomis braškėmis



  • 400 g. grietinėlės sūrio (philadelphia) 
  • 60 g. cukraus pudros
  • 60 g. kambario temperatūros sviesto, supjaustyto kubeliais
  • 6 tryniai
  • 200 ml. grietinėlės
  • 2 a.š. citrinos sulčių
  • 60 g. miltų
  • 20 g. kukurūzų krakmolo
  • 1/2 a.š. druskos
  • 1 a.š citrinos sulčių
  • 6 baltymai 
  • 100 g. cukraus pudros

Troškintos braškės:

  • 700 g. nuvalytų braškių 
  • 1/2 stiklinės rudo cukraus 
  • 1 a.š. cinamono 
  • 1/4 stiklinės balzaminio acto





Įkaitinkite orkaitę iki 160 C. (funkcija BE ventiliatoriaus). Išklokite kepimo popieriumi apvalią 23 cm diametro kepimo formą su nuimamais šonais. Arbatinuke užvirkite vandenį. Paruoškite gilią kepimo formą arba skardą, kurioje laisvai tilptų 23 cm. kepimo forma.
Paimkite didelį folijos lapą ir apvyniokite/uždenkite (išorėje) kepimo formos dugną ir šonus taip, kad kepant vanduo nepakliūtų į formą.
Virtuvės kombaine suplakite sūrį ir 60 g. cukraus iki vientisos masės. Įmaišykite sviestą, tada grietinėlę ir trynius. Įpilkite citrinos sultis (2 a.š.) ir įberkite žiupsnį druskos, išmaišykite. Sumaišykite miltus ir krakmolą. Įberkite miltų mišinį į tešlą ir viską išmaišykite, jei yra gumuliukų - pertrinkite masę per sietelį.
Įpilkite baltymus, citrinos sultis ( 1 a.š. ) ir druską į švarų ir sausą dubenį ir išplakite su mikseriu iki lengvų putų. Tada pradėkite po truputį berti cukraus pudrą ir toliau plakti baltymus. Plakite apie 5 minutes, kol baltymai taps standūs ir "blizgės".
Per kelis kartus įmaišykite baltymus į sūrio masę. Įpilkite tešlą į kepimo formą ir įdėkite kepimo formą į paruošta gilią skardą. Pripilkite į ją tiek vandens (karšto), kad apsemtų kepimo formą iki pusės. Pašaukite į orkaitę ir kepkite 1 val. 30 min. Pyrago viršus turi būti tamsiai auksinės spalvos. Išjunkite orkaitę ir palikite pyragą viduje dar 30 min. Orkaitės dureles palikite tuputį pravertas. Tai apsaugos sūrio pyragą nuo staigaus temperatūros pokyčio ir jis taip nesukris (pyragas bus labai gražiai iškilęs). Išimkite jį iš orkaitės ir iš formos, atvėsinkite ant grotelių iki kambario temperatūros ir dėkite į šaldytuvą porai valandų, nes jis skaniausias vėsus.

Troškintos braškės:

Įkaitinkite  orkaitę iki 200 C.
Dubenyje sumaišykite visus ingredientus su braškėmis. Sudėkite viską į kepimo indą ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 10 min., kol braškės suminkštės. Išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite.
Tada tiesiog išverskite viską ant ataušusio sūrio pyrago (kartu su visu skysčiu) ir paskirstykite braškės tolygiai. Pateikite.
Skanaus






Įkvėpimas: Just one cookbook



2 comments:

  1. Laba diena, ar galima būtų naudoti apvalią silikoninę formą?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Laba diena, manau kad galima. Kita karta kepant irgi galvoju naudoti silikonine forma, nes joje ketpi butu patogiau tik vat isimti po to pyraga butu sunkiau...

      Delete