Friday, June 6, 2014

Ach, TOS morkos

Jau užderėjo šviežios morkytės, mažos, sultingos ir labai viliojančios. Galima sakyti, kad zuikių sezonas atidarytas :) Dabar virtuvėje ant stalo visada stovi indelis su morkytėmis, nes tai puiki ir svarbiausia sveika užkanda :) ir tikrai gelbėja, kai tiesiog norisi kažką pagriaužti. 
Rūsyje  suradau nemažai "senų"  pernykščiu morkų:) kurios ten (rūsyje) ir liks, jei kažko su jomis nedarysiu. Tad nusprendžiau išvirti stebuklinga džemą :) Vienas jo šaukštas panaikina "ne" sakinyje " Aš nemėgstu morkų" :) 
Praeitais metais jis puikiai tiko su pyragais ir biskvitais :) tik po to, kai stiklainis būdavo "išlaižytas" iki dugno, pasakydavau "puikus morkų džemas, ane?  :) Nustebimui ir aikčiojimui nebūdavo galo.. :)
Šiandien vyras su šiuo džemu  valgė bulvinius blynus. Sakė, kad labai skanu :D Aš iki šiol negaliu suprasti, kaip galima valgyti bulvinius blynus su uogiene :) Tai, be abejo, skanu...bet :) na sakykim taip - valgyčiau jei kas užrištų akis :)






Morkų džemas



  • 500 g. morkų
  • 350-500 g. cukraus (jei valgysite neužilgo, dėkite mažiau cukraus, o jei džemas stovės ilgai  - daugiau)
  • 250 ml. vandens
  • žiupsnis druskos
  • 1 citrinos sultys ir nutarkuota žievelė





Morkas supjaustykite stambiais kubeliais ir sudėkite į thermomikso indą, tada susmulkinkite 5 sek. 5 gr.
Įpilkite vandenį ir įberkite druską, virkite 25 min. 100 C. 1 gr. be dangtelio.
Sumalkite viską 10 sek. 5-6 gr.
Įberkite cukrų, citrinos žievelę ir įpilkite citrinos sultis, virkite viską 10 min. 1 gr. Varoma temperatūroje (be dangtelio, ant viršaus uždėkite garo krepšelį, kad nesitaškytų per skylutę džemas)
Sumalkite viską dar kartą kelias sekundes 6 gr. ir sudėkite džemą į stiklainius, užsukite ir palikite atvėsti.





Foto iš archyvo: Tortas "Angelų puota" su morkų džemu.



No comments:

Post a Comment