Monday, December 15, 2014

Islandų juoda ruginė duona (Dökkt Rúgbrauð)










Kartais taip sunku prisiruoši parašyti, kad tiesiog siaubas. Kol vaikščiojau aplink kompiuterį, spėjau sutvarkyti virtuvę ir išsivirti sau kakavos. Bet dabar jau viskas, rašau...:) 
Taigi, nesenai perskaičiau kad Kristina iš  Su šaukštu aplink pasaulį  paskelbė klasikinio patiekalo konkursą ir nusprendžiau šį kartą sudalyvauti ir palaikyti tokią gražią inicijativą. Na ir kas be ko, aš labai norėčiau tos knygos, nes esu kulinarinių knygų "maniakė". Man be galo be krašto sunku atsispirti joms. Nors receptu yra pilnas internetas, man visgi didžiausias malonumas gaminti su knyga. 


Dökkt Rúgbrauð - tai ruginė duona, tradiciškai  kepama puode arba specialiame mediniame inde. Indą užkasdavo į žemę šalia karštų šaltinių ir palikdavo taip "kepti" 12 val. arba ilgiau. Todėl kartais šita duona yra vadinama " karšto šaltinio duona".
Naujos technologijos truputį pakoreguoja tradicijas ir šiandien šita duona kepama orkaiteje, gan žemoje temperatūroje 8-10 val.
Ilgas kepimo laikas leidžia duonai tiesiog išsiskleisti kaip gėlei arba subręsti kaip vynui. Rugiai beveik neturi gliuteno, bet lėtas ir ilgas kepimas žemoje temperatūroje išlaisvina gliuteną iš krakmolo (tai yra kepimo žemoje temperatūroje ypatumas). Todėl duona būna drėgna ir minkšta, bei ilgai nežiedėja. Ilgas  Dar vienas jos ypatumas - tai, kad ji neturi plutelės ir yra gan saldoko skonio. Man ji labai priminė  Suomiška kalėdinę duoną (Mausteinen Jolulimppu).
Duona tiesiog tobulai dera su sūdyta lašiša, įvairiais paštetais ir rūkyta mėsa. Bet man skaniausia tiesiog su sviestu. 


Islandų juoda ruginė duona (Dökkt Rúgbrauð)




  • 3 stiklinės rupių ruginių miltų
  • 1,5 stiklinės rupių kvietinių miltų
  • 4 a.š kepimo miltelių
  • 1,5 a.š. druskos
  • 1 a.š. sodos
  • 2 stiklinės kefyro
  • 1/2 stiklinės juodo cukraus sirupo arba melasos
  • 1/2 stiklinės šviesaus cukraus sirupo (ang. golden syrup)
  • sviestas kepimo formos patepimui

Patepkite sviestu duonos kepimo formą (vieną didelę arba pora mažesnių). Įkaitinkite orkaitę iki 95 C be ventiliatoriaus. 

Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską ir sodą. Kitame dubenyje sumaišykite kefyrą su sirupu. Įpilkite skystus ingredientus į dubenį kartu su sausais ir išmaišykite. Įdėkite tešlą į kepimo indą ir išlyginkite viršų (nedėkite daugiau nei 3/4 kepimo formos, geriau tada naudokite porą mažesnių kepimo formų). Uždenkite kepimo formą folija ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 8 val. Išimkite iš orkaitės ir palikite duoną dar 10 min. kepimo formoje. Išimkite ir ataušinkite ant grotelių. Skanaus.




Įkvėpimas: Saveur Magazine  December 2014. Wikipedia

2 comments:

  1. O kur perkate melasą arba juodąjį sirupą?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sveiki, juodo cukraus sirupa perku Mark and Spencer parduotuveje, melasa perku arba sveiku produktu parduotuveje arba parduotuveje "Aliejus".

      Delete