Monday, December 22, 2014

Pepparkakor


Pepparkakor tai švediški Kalėdiniai sausainiai. Labai norisi pavadinti juos meduoliais, bet deja medaus jų sudėtyje nėra. Tai labai ploni ir traškūs sausainiai. Tradiciškai pepparkakor buvo širdelės, žvaigždės ar eglutės formos, bet dabar, kai  sausainių formelių yra kokių tik nori, tai ir pepparkakor neatsilieka. Tešla puikia išlaiko formą ir sausainiai gaunasi labai dailūs. 
Vos nepamiršau paminėti, kad  švedai turi keletą tradicijų, susijusių su pepparkakor. Viena jų - būrimas ar išsipildys noras. Reikia padėti pepparkakor ant delno ir pasausti per vidurį pirštu, jei sausainis skils į 3 dalis - noras išsipildys :)

Receptas skirtas klasikinio patiekalo konkursui. 





Pepparkakor



  • 150 g. melasos
  • 110 g. sviesto
  • 100 g. cukraus pudros
  • 375 g. miltų
  • 1,5 a.š. malto (džiovinto) imbiero
  • 1/2 a.š. malto cinamono
  • 1/4 a.š. maltų gvazdikelių
  • 1/4 a.š. druskos
  • 1/4 a.š. kepimo miltelių
  • 1 kiaušinis (L)
  • 2 a.š. meduolių prieskonių mišinio
glajus:

  • 1 baltymas
  • 1-1,5 stiklinės cukraus pudros
  • maisto dažai


Melasą, cukrų ir sviestą įdėkite į nedidelį puodą ir kaitinkite, kartas nuo karto maišant, kol sviestas ir cukrus ištirps. Nukelkite nuo viryklės ir paliekite pusvalandžiui atvėsti. 
Sumaišykite miltus, prieskonius, druską ir kepimo miltelius, persijokite. 
Miltus, kiaušinį ir melasos mišinį įdėkite į virtuvės kombainą ir užminkykite tešlą. Tešla bus gan lipni. Įdėkite tešlą į dubenį, uždarykite dangčiu arba maistine plėvele ir įdėkite į šaldytuvą porai val. 

Įkaitinkite orkaitę iki 175 C. Kepimo skardą iškliokite kepimo popieriumi. 

Imkite tešlą nedideliomis porcijomis ir plonai iškočiokite. Iš tiesų - kuo ploniau tuo geriau. Tešla neturėtų lipti prie kočiojimo kilimėlio ir kočėlo, bet jei visgi liptų - pabarstykite miltais (tik nedaug). Išspauskite meduolius su sausainių formelėmis ir atsargiai perkelkite meduolius ant kepimo skardos. 
Galima iš karto plonai iškočiotą tešlą atsargiai perkelti į kepimo skardą ir ten išspausti meduolius. Arba net pabandyti iškočioti tešlą ant kepimo kilimėlio (jei tokį naudojate) arba kepimo popieriaus. *
Pašaukite į orkaitę ir kepkite 8-10 min. arba kol meduolių kraštai pradės ruduoti (lengvai, nedaug). Išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite ant grotelių. 
Jei norite, galite papuošti meduolius glajumi, bet tai nėra būtina. Jie ir taip gražūs ir skanūs. 

* tam, kad nereikėtų perkelinėti meduolių ant kepimo skardos, nes taip darant jie dažnai deformuojasi. 


Glajūs :

Kiaušinio baltymą ir cukraus pudrą įdėkite į virtuvės kombaino indą ir maiškite (NEPLAKTI) su  K formos mentele tol kol glajus sutirštės, taps baltas ir cukrus ištirps. Paimkite truputį glajaus ir patrinkite tarp pirštų - jei cukrus dar labai jausis, tai maišykite dar kelias minutes. Glajus kuriuo piešiame yra gan tirštas - pastos konsistencijos. Jei norite kažką užpildyti (nuspalvinti) glajumi, tai jį praskieskite pora lašų vandens. Tik atsargiai, naudokite pipetę, nes jei vandens bus per daug, teks pridėti cukraus pudros ir galima užsižaisti. 
Jei norite spalvoto glaujaus, patariu naudoti kokybiškus pastos arba želė konsistencijos maisto dažus. Skysti dažai pakeis glajaus konsistenciją.
Aš darbui su glajumi naudoju vienkartinius konditerinius maišelius su keičiamais antgaliais. Man taip patogiau, bet galima pasidaryti ir naudoti "maišelius" iš kepimo popieriaus arba konditerinius švirkštus. Čia jau kaip jums patogiau. 

Glajus sandariai uždarytas gali stovėti šaldytuve porą dienų. 

Vos nepamiršau. Čia yra puslapis kur viskas labai aiškiai ir suprantamai išdėstyta apie glajų. Puslapis lenkų kalba. 





Įkvėpimas: Moje Wypieki

No comments:

Post a Comment