Monday, December 8, 2014

Meduoliai "Katarzynki"

Katarzynki - tai tradiciniai Torūnės miesto (Lenkija) meduoliai, kurių forma primena sujungtus 6 apskritimus arba debesį. Egzistuoja kelios legendos apie jų atsiradimą. 
Papasakosiu jums mano mėgstamiausią.
Torūnė visados garsėjo savo kepiniais, o ypač meduoliais. Miestas didžiavosi savo kepėjais (panašiai kaip miestas žinojo savo didvyrius). Vienas iš jų išsiskyrė iš kitų savo atsidavimu darbui, jo meduoliai buvo vieni skaniausių. 
Tas kepėjas turėjo dukrą vardu Katarzyna, kuria be galo mylėjo. Mergaitė dažnai padėdavo tėvui kepykloje. Vieną dieną tėvas pasiligojo ir nebegalėjo dirbti. Santaupos tirpte tirpo ir mergaitė nusprendė gelbėti situaciją. Ji pradėjo pati kepti meduolius. Deja jį negalėjo surasti tėvo sausainių formelių (tais laikas tai buvo didžiulis turtas, nes formos buvo medines, daromos pagal užsakymą). Ji nenuleido rankų ir nusprendė panaudoti apvalią formelę. Ji išpjovė meduolius ir pašovė juos į pečių. Deja ji padėjo juos per arti vienas kito ir kai kurie meduoliai kepdami sulipo. Katarzyna labai pergyveno, kad jos meduolių niekas nepirks dėl jų keistos formos. Bet meduoliai buvo tokie skanūs (net skanesni nei jos tėvo), tad žmonės nekreipė dėmesio į formą. Meduoliai išpopuliarėjo ir gavo jaunos, drąsios kepėjos vardą. 





Meduoliai "Katarzynki"




  •  200 g. medaus
  • 1 a.š. prieskonių meduoliams
  • 1 v.š. kakavos
  • 100 g. cukraus pudros
  • 1 kiaušinis
  • 400 g. miltų
  • 3 a.š. kepimo miltelių

Jei medus kietas, tai lengvai jį pašildykite, kad jis suskystėtų.
Sumaišykite medų su prieskoniais, kakava ir cukrumi. Įdėkite kiaušinį, miltus ir kepimo miltelius ir išmaišykite. Tešla bus gan kieta. Jei tešla bus labai sausa, tai galima įdėti 1-2 v.š. grietinės.

Įkaitinkite orkaitę iki 190 C. Išklokite kepimo popieriumi kepimo skardą.

Iškočiokite tešlą iki 3-6 mm storio ir išpjaukite meduolius. Katarzynki turi va tokią (nuotrauka iš blogo Moje Wypieki) tradicinę formą, bet aš jos neturiu, todėl kepiau eglutes. 

Patepkite meduolius vandeniu ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 12 min., išimkite ir atvėsinkite ant grotelių. 
Meduoliai iš karto bus minkšti, o vėliau sukietės. Tam, kad jie suminkštėtų (dar prieš papuošimą) palikite juos ant grotelių patalpoje, kur drėgnesnis oras, arba sudėkite į dėžutę ir įdėkite gabaliuką obuolio. Uždarykite ir keiskite obuolį kas kelias dienas, kol meduoliai suminkštės (tai gali užtrukti). 
Papuošimui naudojau glajų iš baltymų ir cukraus pudros. Receptas čia





Įkvėpimas: Moje Wypieki, Info apie Katarzynki čia. 

No comments:

Post a Comment