Thursday, February 5, 2015

Makao (portugališkas) ryžių apkepas




Tai viskas dėl to mandro padažo - Makao/portugališkas kario padažas, kuris sujungia karį ir kokoso pieną (turiu omeny patiekalo pavadinimą). 
Makao tai nedidelė Kinijos teritorija pietinėje šalies pakrantėje (beja turinti autonimiją). Bet dar visai nesenai tai buvo Portugalijos kolonija (ir tai tikrai nesenai -  iki 1999 m.) Taigi padažas gimė Makao, kai ta dar buvo kaip ir Portugalijos. Štai jums ir painiava su pavadinimu. Bet skoniui tai įtakos neturi, jis visai nepainus, o kreminis, švelnus ir gan tąsus (dėl sūrio).




Makao ryžių apkepas



  • 500 g. žuvies (geriausia baltos, bet aš turėjau tik lašišą namuose tai naudojau ją)
  • druska, pipirai

Ryžiai:

  • aliejus kepimui
  • 500 g. virtų ryžių
  • 2 kiaušiniai
  • gera sauja šviežių žalumynų (pvz. svogūnų laiškų, bet aš naudojau krapus ir petražolės, jie man čia labiau tiko)
  • 2 v.š. žuvies padažo
  • balti malti pipirai

Padažas:

  • 2 v.š. aliejaus
  • 1 v.š. sviesto
  • 1 didelis svogūnas
  • 3 skiltelės česnako
  • nuvalytas imbiero gabaliukas - 2 cm ilgio
  • 1 v.š. kario prieskonių
  • 1 v.š. džiovintų maltų svogūnų
  • 2 v.š. kokoso drožlių
  • 1 v.š. miltų
  • 400 ml. kokoso pieno
  • 125 ml. pieno
  • 1-2 v.š. žuvies padažo (arba 1 a.š. druskos)
  • 1/2 a.š. juodų maltų pipirų
  • 130 g. tarkuoto geltono fermentuoto sūrio - pvz. Mozzarella arba Gruyere


Žuvis:

Paskaninkite žuvį druska ir pipirais. 

Pagaminkite žuvį garuose arba supjaustykite ją gabaliukais ir apkepkite ant keptuvės su aliejumi. 
Jei žuvį gaminote garuose, tai susmulkinkite didesniais gabaliukais ir padalinkite į 2 dalis - 2/3 ir 1/3.

Ryžiai:

Įkaitinkite aliejų didelėje keptuvėje arba Wok keptuvėje. Įberkite ryžius ir lengvai juos apkepkite. Lengvai suplakite kiaušinius (tik tam, kad jie susijungtų) ir įpilkite į keptuvę su ryžiais. Išmaišykite ir toliau kepkite, vis pamaišant, kol kiaušiniai tolygiai padengs ryžius. Įpilkite žuvies padažą ir paskaninkite baltais maltais pipirais,  išmaišykite. Susmulkinkite žalumynus ir įberkite juos į ryžius, išmaišykite. Gale sudėkite didesnę dalį žuvies (2/3) ir atsargiai viską išmaišykite. Nuimkite nuo ugnies.

Padažas:

Į virtuvės kombaino indą sudėkite aliejų, svogūną, česnaką ir imbierą, susmulkinkite (labai smulkiai).
Įkaitinkite keptuvėje (arba puode skirtam padažui gaminti) sviestą ir apkepkite svogūnų mišinį porą minučių kol komponentai truputį suminkštės. Sumažinkite ugnį ir įberkite kario prieskonius, džiovintus svogūnus, kokoso drožles, pipirus ir miltus. Kepkite kelias minutes, kartas nuo karto pamaišant,  kol mišinys truputi patamsės. Įpilkite kokoso pieną, pieną, žuvies padažą ir įdėkite likusią žuvį (1/3). Išmaišykite ir  virkite ant silpnos ugnies 7 min. kol padažas šiek tiek sutirštės. Įberkite 80 g. tarkuoto sūrio ir išmaišykite. Palikite virti dar 1 min. kad sūris ištirptų. 

Kepimo indą gausiai patepkite sviestu ir įdėkite į jį ryžius. Ant viršaus užpilkite padažą ir pabarstykite likusiu tarkuotu sūriu. Pašaukite į įkaitintą iki 220 C (su grilio funkcija) orkaitę ir kepkite kol padažas suburbuliuos ir viršus apskrus. Išimkite iš orkaitės ir iš karto pateikite. Skanaus





Įkvėpimas:  Lady and Pups

No comments:

Post a Comment