Wednesday, June 24, 2015

Kaip savaitgalis, taip ir lyja



Šitas nerealus pyragas gimė iš to, ką suradau šaldytuve. Iki pirmo kąsnio pergyvenau ar jis bus valgomas ir skanus. Mano mama nemėgsta ožkos sūrių (šiaip nemėgsta nieko, kas yra iš ožkos). Galvojau paragaus ir nevalgys, tik mandagiai šypsosis :-) bet kur tau :-) ji net nepastebėjo... nors man labai ryškiai jautėsi ožkos sūrio skonis. Bet matyt tik man, nes visiems kitiems valgiusiems reikėjo pasakyti apie jį. 
Papuošimas gimė iš to, ką mačiau už lango :-) - o mačiau lietų. Kas dabar jau yra įprasta, nes kai tik savaitgalis, tai ir lietus lyja... :-)








Trijų sūrių pyragas su sūria karamele "Lašai" 




Pagrindas:


  • 70 g išlydyto sviesto
  • 250 g sumaltų šokoladinių sausainių arba pakepinto šokoladinio biskvito
  • 60 g migdolų riešutų

Įdaras:

  • 500 g trintos varškės
  • 250 g rikotos
  • 150 g ožkos pieno sūrio (aš naudoja štai tokį)
  • 1 stiklinė + 50 ml grietinėlės
  • 3 a.š. želatinos
  • 1/2 stiklinės cukraus
  • 1/2 laimo sulčių
  • vieno laimo nutarkuota žievelė
  • 1/4 a.š. druskos
Pastaba: varškė, rikota ir ožkos sūris turi būti kambario temperatūros, tada jie lengviau susijungia.




Želė rutuliukai:

  • 1 a.š. želatinos
  • 200 ml obuolių sulčių





Paimkite apvalią 20 cm diametro kepimo formą ir išklokite jos dugną kepimo popieriumi, o šonus patepkite sviestu. 

Pagrindas:

Migdolus įberkite į virtuvės kombaino indą ir susmulkinkite (bet nesumalkite į miltus). Įberkite sausainius ir įpilkite išlydytą sviestą, malkite kol masė taps šlapio smėlio konsistencijos. Įberkite masę į kepimo indą ir tolygiai paskirstydami bei lengvai prispausdami šaukštu suformuokite pagrindą ir bortelius (sienelę). Įdėkite 30 min į šaldiklį.

Paruoškite įdarą:

Želatiną užpilkite keliais šaukštais vandens ir palikite išbrinkti. 

Puode užvirkite 50 ml grietinėlės ir sumaišykite su želatinu, kol jis visiškai ištirps. 

Į virtuvės kombaino indą įdėkite varškę, rikotą, ožkos pieno sūrį, cukrų, laimo sultis ir žievelę, druską ir sumaišykite iki vientisumo su mentele (greitis mažas arba vidutinis). 
Suplakite 250 ml grietinėlės (1 stiklinę) iki purumo (ne iki standumo). Sumaišykite sūrio masę su grietinėle (atsargiai). Įmaišykite želatiną. Įpilkite masę į kepimo formą ant pagrindo ir išlyginkite viršų. Įdėkite į šaldytuvą nakčiai (arba kelioms valandoms) sustingti.  

Pagaminkite karamelę taip, kaip aprašyta čia. Palikite ją atvėsti iki kambario temperatūros ir šiek tiek sustingti. 

Žele rutuliukai:

Želatiną sumaišykite su pora šaukštų vandens ir palikite išbrinkti. Obuolių sultis pakaitinktie iki 70 C ir sumaišykite su želatinu. Įpilkite į formą (aš naudojau cake pops silikoninę formą)  ir palikite šaldytuve sustingti. Išimkite ir šaldytuvo ir iš formos.

Išimkite pyragą iš šaldytuvo ir iš kepimo formos, apliekite karamele ir papuoškite žele rutuliukais.

Skanaus






Įkvėpimas: Food and Wine Annual cookbook 2014
   




No comments:

Post a Comment