Thursday, March 31, 2016

Avižiniai sausainiai



Irinos Čadejovos knygą apie senų laikų kepinius (kažkam jaunystės, kažkam vaikystės, o kažkam gal ir visai nieko nereiškiančius, nes neragautus) jau turiu kurį laiką, bet, prisipažinsiu, išbandžiau iš jos tik keletą receptų - porą tortų ir porą sausainių bei ledus. Tiesa, vienas iš jos tortų - Kijevo tortas, tiesiog muša blogo rekordus :-) ir yra populiariausias blogai įrašas ever. Jis iš tiesų yra labai gardus, bet tokio populiarumo nesitikėjau, tiesą pasakius :-)
Pavarčius knygą nusprendžiau, kad reikia pagaliau taisytį padėti ir išbandyti daugiau receptų, nes man jie tikrai patrauklūs. Viskas kas susiję su praeitimi juk apgaubta nostalgija :-) nors beveik nei vieno (na gal apart paukščio pieno ir ledų), gaminio iš jos knygos vaikystėje nesu ragavus. Užtat dabar tikrai smalsu paragauti.
Šį kartą kepiau avižinius sausainius ir jie tikrai nenuvylė. 




Avižiniai sausainiai



  • 175 g miltų
  • 75 g avižinių miltų
  • 85 g minkšto sviesto
  • 185 g  cukraus
  • 1 pakelis vanilinio cukraus arba 1 a.š. vanilės ekstrakto
  • 25 g razinų
  • 1/2 a.š. malto cinamono
  • 1/3 a.š. sodos
  • 1/3 a.š. druskos
  • 50-75 g vandens

Įkaitinkite orkaitę iki 210 C. Išklokite kepimo skardą kepimo popieriumi. 

Razinas išplaukite ir sumalkite virtuvės kombaine arba blenderyje.
Į virtuvės kombainą sudėkite razinas, sviestą, cukrų, vanilės ekstraktą arba vanilės cukrų bei cinamoną ir sumalkite iki vientisos masės. Įberkite avižinius miltus ir įpilkite šiltą vandenį (prieš tai ištirpinkite jame druską) ir vėl trumpai sumalkite. Įberkite persijotus miltus su soda ir malkite kol susiformuos tešla. Tešla sušoks į kamuolį ir bus minkšta bei elastinga. Jei ji sausa ar trupa, dapilkite šiek tiek vandens. 
Iškočiokite tešlą ant šiek tiek miltais pabarstyto kočiojimo kilimėlio iki 5 mm storio ir su apvaliu sausainių pjautuku (5 cm diametro) išpjaukite sausainius. Sudėkite juos į kepimo skardą, maždaug 1 cm atstumu vienas nuo kito.  Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 12-15 min. kol sausainiai švelniai paruduos (jei jums patinka minkštesni sausainiai - kepkite trumpiau). Išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite. Skanaus. 




Įkvėpimas: Ирина Чадеева: Выпечка по ГОСТу

No comments:

Post a Comment