Tuesday, June 20, 2017

Tartas "Kava, citrina ir Gianduja"


Birželis mano šeimoje yra tortų mėnuo. Jis jau persirito per pusę ir kasdien vis arčiau mano mažiaus šventė. Su kiekviena praleista proga (šventė be torto) aš jaučiu kaip po biškį virstu į filmuko personažą, kuris liūdnas eina gatve per lietų (nežinau kodėl per lietu, gal dėl dramos) ir sustojęs, žiūrėdamas į dangų šnabžda (labai garsiai) - IT'S ALL ABOUT THE CAKE, IT'S ALL ABOUT THE CAKE...
Tortai man nesisapnuoja (kas mane šiek tiek gal ir neramina, bet juk dar tik 3 savaitės su lūžusia ranka), bet rankos niežti tai tikrai. Tenka pripažint, aš esu priklausoma. Sunku apie juos negalvoti, kai aplink tiek rakandu, priemonių, formų, ingredientų ir literatūros. Bet  nieko nebūna šiaip sau. Matyt turiu kažką išmokti iš viso to. 
Blogui tikrai nuo viso to - bunusas, nes į dienos šviesą traukiu receptus iš juodraščio spintos. 
Šį tartą gaminau kovo mėnesį (o atrodo, kad vakar). Pamenu tada buvo tartų savaitgalis :,-) prigaminau jų kelių rūšių. Šitą aptikau So good žurnale ir labai užsimaniau, nes jie man atrodė nepasiekiamai tobuli, kaip tas gražus obuolys ant aukščiausios šakos, kai pamatai jį, nori tik jo. Lengvas, švelnaus skonio, tikrai vertas pastangų.




Tartas "Kava, citrina ir Gianduja"


Tarto tešla:


  • 360 g kambario temperatūros sviesto
  • 270 g cukraus pudros
  • 100 g migdolų miltų
  • 150 g kiaušinių
  • 180 g miltų (I)
  • 525 g miltų (I)
  • 6 g druskos
  • 1 vanilės ankštis

Į virtuvės kombainą sudėkite sviestą, cukrų, migdolų miltus, miltus (I), druską bei vanilės sėklas. Sumaišykite iki vientisos masės naudodami K formos mentele. Įberkite likusius miltus (II) ir sumaišykite. Išimkite tešlą iš indo, suvyniokite į maisto plėvelę ir palikite šaldytuve 30 min.  Išimkite tešlą iš šaldytuvo, padalinkite į 2-3 dalis, padėkite tarp 2 kepimo lapų ir iškočiokite plonai. Padėkite nakčiai į šaldytuvą. Kitą dieną suformuokite tartaletes ir iškepkite iki 160 C įkaitintoje orkaitėje. Išimkite iš formų ir ataušinkite.

Kavos kremas su mascarpone ir citrina


  • 450 g grietinėlės
  • 50 g espresso
  • 50 g kavos pupelių
  • 500 g mascarpone
  • 180 g cukraus pudros
  • 1 citrinos smulkiai nutarkuota žievele
Dubenyje sumaišykite grietinėlę, espresso, kavos pupeles ir citrinos žievelę. Uždenkite su maisto plėvele ir palikite nakčiai. Kitą dieną nukoškite, sumaišykite su cukrumi ir mascarpone, suplakite iki kreminės konsistencijos.
Tartalečių vidų patepkite labai plonu sluoksniu išlydyto kakavos sviesto. Kai sviestas sustings, pripildykite tartaletes su kavos kremu.

Gianduja ir mascarpone kremiu ( cremeux)

  • 200 creme anglaise
  • 100 g pieniško šokolado 40 proc.
  • 45 g lazdynų riešutų pastos
  • 80 g mascarpone
  • 2 g želatinos lapelių

Pastaba: naudokite jums patinkantį creme anglaise receptą, bloge yra jų keletas, pvz šis.

Želatinos lapelius užmerkite labai šaltame vandenyje, kad išbrinktų. Gerai atspauskite ir sumaišykite su karštu creme anglaise kad ištirptų. Į dubenį įdėkite  šokoladą, pastą ir užpilkite creme anglaise. Palaukite porą minučių ir sublenderiuokite iki vientisos masės. Ataušinkite masę iki 40 C ir įmaišykite mascarpone sūrį. Sublenderiuokite. Palikite šaldytuve nakčiai. 
Kitą dieną įdėkite kremiu į konditerinį maišiuką ir papuoškite tartaletes. Skanaus

Įkvėpimas: So Good.. Magazine July 2016 ( E. Forcone)

No comments:

Post a Comment