Friday, June 2, 2017

Braškių, rabarbarų bei pistacijų keksas


Kaip man sekasi?
Na pirmą kartą gyvenime pasigailėjau, kad turiu prieskonių malūnėlį. Šiandien visaip bandžiau su viena ranka susimalti pipirų. Beviltiška... Valgiau pomidorus be  jų (nepasakosiu kaip juos pjausčiau su viena ranka :-) (veiksmas kaip iš gero veiksmo filmo) gerai, kad bent peiliai namuose aštrūs. 
Aš bandau prisitaikyti prie naujo ritmo, kuris, panašu, šiek tiek truks. Su viena ranka šiaip tikrai galima nemažai padaryt, bet tu skaičiuoji tuos dalykus, kurių negali (vakar pas gydytoją manęs paprašė vietoj parašo padėt tiesiog kryžiuką). Kaip žinia, prašyti pagalbos yra tikrai nelengva, ypač jei prašyti reikia nuolatos...
O, vat, blogo tvarkymo darbai juda į priekį :-)
Ir vėl A. Zumbo. Kepiau du skirtingus jo pistacijų keksus - vieną su vyšniomis, kitą su braškėmis ir rabarbarais. Svarsčiau kuriuo čia pasidalint ir laimėjo braškės ir rabarbarai, nes dabar kaip tik jų sezonas. Visi jo keksai gan neįprasti ir taip, jie reikalauja pastangų, o kartais ir specialių ingredientų. Bet skonis viską atperka - keksai drėgni ir labai turtingo skonio.
Originale šis keksas yra papuoštas su marcipanų ir braškių pate de fruit, aš juos pakeičiau į pistacijų pate fruit ir braškių spaguetti. Jiems reikia specialių ingredientų ir įrankių, bet dabar viską įmanoma gauti, jei yra noro. 





Braškių, rabarbarų bei pistacijų keksas


Braškių pate de fruit


  • 350 g braškių tyrės
  • 12 g pektino NH
  • 280 g cukraus
  • 80 g gliukozės
  • 12 g citrinos rūgštės tirpalo (6 g vandens sumaišyti su 6 g citrinų rūgštės) 
Paruoškite 15-16 cm kraštinių ilgio kvadratinę silikoninę formą, arba metalinį žiedą - jo dugną aptempkite maisto plėvele.

40 g cukraus sumaišykite su Pektinu NH.
Braškių tyrę pašildykite puode iki 50 C. Įmaišykite cukraus ir pektino mišinį. Užvirkite, įmaišykite likusį cukrų ir gliukozę. Užvirkite, nuimkite iš karto nuo ugnies ir įmaišykite citrinų rūgštės tirpalą. Įpilkite į formą ir palikite kelioms valandoms (apie 3 val.) sustingti kambario temperatūroje.

Kekso tešla:

  • 153 g kiaušinių
  • 200 g cukraus
  • 125 g alyvuogių aliejaus
  • 100 g išlydyto ir atvėsinto svieto
  • 50 g polentos
  • 200 g sumaltų iki miltų pistacijų riešutų
  • 50 g ryžių miltų
  • 4 g kepimo miltelių
  • vienos citrinos sultys
  • vieno apelsino sultys
  • smulkiai nutarkuota ( be baltos dalies) vienos citrinos žievelė
  • 300 g nuvalyto ir gabaliukais supjaustyto rabarbaro

Įkaitinkite orkaitę iki 160 C. Paruoškite 2 kekso kepimo formas (šiuo atveju 7,5 x 7,5 x 20 cm) - išklokite jas kepimo popieriumi.
Kiaušinius suplakite su cukrumi iki purumo. Aliejų sumaišykite su sviestu ir dalimis atsargiai įmaišykite į kiaušinių masę.
Sumaišykite ir persijokite sausus ingredientus. Įmaišykite į tešlą. Tada įmaišykite žievelę ir  sultis. Tešla bus gan skysta. Įdėkite porai valandų į šaldytuvą sustingti. Tada įmaišykite rabarbarus.

Išimkite pate de fruit iš formos ir supjaustykite maždaug 3,5 cm dydžio kubeliais.

Į formą įdėkite maždaug 1/3 tešlos ir tolygiai paskirstykite. Įdėkite per vidurį 3 pate de fruit kubelius. Uždėkite dar vieną sluoksnį tešlos ir vėl 3 kubelius pate de fruit. Įdėkite likusią tešlą (forma neturi būti pilna, turi likti maždaug pora cm). Pašaukite formas į orkaitę ir kepkite 50-60 min. Medinis iešmukas, įkištas ir ištrauktas iš kekso vidurio, turi būti tik šiek tiek šlapias. Išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite formose, tada išimkite. 


    Pistacijų pate fruit

    • 200 g vandens
    • 200 g pistacijų pastos
    • 60 g cukraus
    • 40 g gliukozes
    • 10 g pektino Acid free - pektinas skirtas naudojimui su produktais kurie nesuderinami su rūgštimi.
    Vandenį pakaitinkite iki 45 C. Įmaišykite cukrų sumaišytą su pektinu, tada gliukozę ir pistacijų pastą. Užvirkite ir virkite 2 min ant mažos ugnies nuolat maišant. Nuimkite nuo ugnies ir iš karto įpilkite į formą. Uždenkite maisto plėvele (galima gitaros lapu) ir palikite 12 val. sustingti.
    Išpjaukite 7,5 x 20 cm stačiakampį ir padėkite ant kekso.


    Braškių Spaguetti:

    • 400 g braškių tyres
    • 25 g braškių pastos
    • 75 g sirupo (50/50 vanduo ir cukrus, užvirti)
    • 25 g augalinės želatinos

    Sumaišykite visus ingredientus ir užvirkite. Paimkite specialų švirkštą ir pritraukite į jį mišinio. Prijunkite specialų antgalį (šlangelė) ir įkišę jį į ledinį vandenį švirkškite į jį mišinį iš švirkšto. Tada pritraukite į švirkštą oro ir vėl prijunkite prie šlangelės, išstumkite braškių spaguetti iš šlangelės. Pakartokite.

    Papuoškite kekso viršų su braškių spaguetti.  


    nuotraukoje kitas A. Zumbo keksas - vyšnios, avietės ir pistacijos.



    Įkvėpimas: A. Zumbo's "ZUMBO"; SOSA

    No comments:

    Post a Comment