Tuesday, October 3, 2017

Ačiū Dievui už desertus stiklinėse



Kaip gi aš dabar norėčiau vieno iš tų stiklainių... mmmm :-) aš labai mėgstu vyšnias, na ir pistacijas aš mėgstu, o ypač - įvairius pistacijų kremus. O dabar už lango žvarbu, šiandien jau teko iš spintos traukti šiltą striukę (o maniau dar kiek pratempti su lengvu paltu). Todėl traukiu iš juodraščių ši nuostabų desertą ir dalinuosi. Desertai stiklinėse man dažnai asocijuojasi su švedišku stalu, kuris stovi vidury žalios pievos (ir vėjas lengvai plevena staltiesę). Tu ateini su stiklainiu ir prisikrauni į jį skanėstų, tada atsisėdi ant žolės ir lėtai mėgaujiesi. Ar gi ne puiku?
Man patinka Ch. Michalak receptai (čia nemažai jau jų yra) o jo desertai stiklainiuose - tiesiog šedevrai. Šis receptas yra iš jo knygos " Michalak Masterbook". Senokai jau ja turiu, bet kadangi ji prancūzų kalba, tai žiūriu aš ją dažniau nei gaminu (deja). Bet knygą labai rekomenduoju:


Receptai įdomūs bei gan aiškūs ir tikrai daug apetitą keliančių foto (man tai didelis pliusas, nes man patinka receptų vizualizacijos). 


 Pistacijų ir vyšnių desertas stiklainiuose


Sudėtis:


  • Pistacijų kremas
  • Pistacijų biskvitas
  • Traškutis
  • Vyšnių compote
  • Pistacijų chantilly kremas
  • Karamelizuoti pistacijų riešutai

Pistacijų kremas:

  • 240 g grietinėlės
  • 17 g pistacijų pastos
  • 30 g cukraus
  • 1 g pectino X58
  • 50 g trynių
  • Puode sumaišykite grietinėlę bei pistacijų pastą ir pašildykite iki 50 C. Tuo tarpu sumaišykite cukrų su pektinu. Kai skystis pasieks 50 C įmaišykite cukrų ir virkite nuolat maišant iki užvirimo. Trynius sumaišykite, ant jų užpilkite skystį ir greitai sublenderiuokite. Blenderiuokite apie 2 min. Greitai ataušinkite ledo vonelėje ir padalinkite tarp stiklainių. Uždenkite ir palikite nakčiai šaldytuve.


Chantilly pistacijų kremas:

  • 250 g grietinėlės
  • 1 g druskos
  • 75 g balto šokolado 35 proc.
  • 20 g pistacijų pastos

Grietinėlę įpilkite į puodą ir sumaišykite su druska. Į ąsotį sudėkite šokoladą ir pistacijų pastą. Ant viršaus užpilkite grietinėlę. Palaukite porą minučių ir gerai sublenderiuokite. Perpilkite į dubenį ir uždenkite maisto plėvele "kūnas prie kūno". Palikite šaldytuve per naktį.

Pistaicijų biskvitas iš čia.  
Įdėkite tešlą į išklotą kepimo popieriumi 40 x 40 cm kepimo skardą ir tolygiai paskirstykite (turėtų gautis 1 -2 cm sluoksnis). Pašaukite į įkaitintą iki 180 C  orkaitę ir kepkite apie 15 min. Išimkite iš orkaitės, ataušinkite ir supjaustykite vienodais kvadratėliais.

Vyšnių compote:

  • 225 g užšaldytų vyšnių
  • 45 g aviečių tyrės
  • 4 g pektino NH
  • 25 g cukraus
Į puodą sudėkite vyšnias bei aviečių tyrę ir pašildykite iki 50 C.  Sumaišykite cukrų su pektinu. Įmaišykite į vyšnių mišinį cukraus mišinį ir nuolat maišant užvirkite. Nuimkite nuo ugnies ir ataušinkite. 

Traškutis:

  • 35 g sviesto (minkšto)
  • 35 g kukurūzų miltų
  • žiupsnis cukraus pudros
  • 10 g bulvių krakmolo
  • 20 g migdolų miltų
  • žiupsnis druskos
  • 35 g pūstų ryžių
  • 35 g balto šokolado, išlydyto
  • 35 g lazdyno riešutų praline
  • 35 g lazdyno riešutų pastos
  • 10 g kapotų kepintų lazdyno riešutų
Dubenyje sumaišykite sviestą, miltus, krakmolą, cukrų ir druską iki stambių trupinių konsistencijos. Paskleiskite tolygiai ant kepimo popieriumi išklotos skardos.  Pašaukite į įkaitintą iki 150 C orkaitę ir kepkite apie 30 min. Išimkite ir sumaišykite su kitais ingredientais. Paskirstykite tolygiai ant kepimo popieriaus ir įdėkite į šaldytuvą keletui valandų. 

Karamelizuoti pistacijų riešutai:

  • cukraus pudra
  • pistacijų riešutai
Curkaus pudrą įberkite į keptuvę ir pakaitinkite kol ištirps. Įberkite riešutus ir gerai išmaišykite. Pakepinkite dar pora sekundžių ir išimkite iš keptuvės. Palikite atvėsti.

Surinkimas:
  • šviežios vyšnios be kauliuko
  • nutarkuota su smulkia tarka laimo žievelė 
Į stiklainį su pistacijų kremu įdėkite pora gabaliukų pistacijų biskvito, trakškučio ir porą vyšnių. Chantilly kremą suplakite iki kreminės konsistencijos ir įdėkite į konditerinį maišiuką. Vyšnių compote permaišykite ir įdėkite į konditerinį maišiuką. Abu maišiukus įdėkite į vieną didelį konditerijos maišiuką ir išspauskite mišinį į stiklainį. Ant viršaus padėkite dar porą vyšnių, karamelizuotų riešutų, ir laimo žievelę. Pateikite. Skanaus.


Įkvėpimas: Ch. Michalak " Michalak Masterbook" 

No comments:

Post a Comment