Monday, October 30, 2017

Lašišos filė su tahini padažu bei dukkah



... jie pasakė - "žuvis parodys tau kelią". Kokia žuvis? Ieškok lašišos. 
Jei rašyčiau romaną apie Sous Vide, tai būtų jo ištrauka. Gal net nuo to jis ir prasidėtų. 
Mano kelionė su Sous Vide prasidėjo ne nuo žuvies, o nuo mėsos. Kiek skaičiau straipsnių, knygų ar blogų apie Sous vide, anksčiau ar vėliau išnirdavo žuvys. "I'm the star" sakydavo. "Eat me". 
Kai visgi prisiruošiau ją pagaminti ir paragauti, tai buvo nuotykis. Nuotykis mano (na ir svečių) gomuriui, nes nieko panašaus, bent jau aš, nesu ragavusi. Tai buvo švelniausia lašiša, kokią aš tik ragavus ir švelniausia, kokią tik galiu įsivaizduoti, kad apskritai būna. Ji tiesiog ištirpo burnoje - tiesiogine prasme. Žiūrėjau į nustebusio vyro veidą ir pati juokiausi, nes čia tai bent. Ji gali patikti, gali nepatikti, bet paragauti jos privalu. 




Lašišos filė su tahini padažu bei dukkah



Marinatas:


  • 700 ml vandens
  • 280 g ledo
  • 124 g druskos
  • 25 g cukraus
Lašišai:

  • 4 lašišos filė (100 g kiekviena)
  • 120 ml alyvuogių aliejaus
  • druska ir pipirai
Jogurto ir tahini padažas:

  • 230 g natūralaus jogurto (aš naudoju graikišką arba skyra)
  • 45 g tahini
  • 1 česnako skiltelė, sutrinta/sugrūsta
  • 2 a.š. citrinų sulčių
  • druska ir pipirai
Dukkah:

  • 2 v.š. smulkiai sukapotų petražolių
  • 2 v.š. smulkiai sukapotų mėtų 
  • 1 svogūnas smulkiai sukapotas
  • 1 v.š. sukapotų pakepintų lazdyno riešutų
  • 1 v.š. sukapotų pakepintų migdolų  riešutų
  • 1/2 a.š. nutarkuotos citrinų žievelės
  • druska ir pipirai
Pastaba: Dukkah - tai egiptietiškas pagardas, kuris yra gaminamas iš riešutų, žolių ir prieskonių. Dažniausiai naudojamas pagardinti duoną bei šviežias daržoves. 


Visus marinato ingredientus sumaišykite dubenyje, kol druska ir cukrus ištirps.
Įdėkite lašišą į indą su marinatu, uždenkite ir įdėkite į šaldytuvą 45 min. Kartas nuo karto išimkite ir apverskite lašišą tam, kad visur vienodai užsimarinuotų.
Kai liks apie 20 min. iki marinavimo pabaigos, pašildykite Sous Vide aparate vandenį iki 50 C.
Išimkite lašišą iš marinato ir išplaukite labai šaltame vandenyje. Nusausinkite ir pagardinkite druska ir pipirais. 

Lašišą įdėkite į vieną didelį arba kelis mažesnius maišiukus (skirtus gaminti Sous Vide), įpilkite į vidų aliejų. Jei turite vakumatorių, tai vakumuokite (neištraukite visiškai viso oro, nes suspausite lašišą ir vėliau bus sunku ją išimti iš maišiuko), jei ne - dėkite į šaldymo maišiuką ir išspauskite iš jo kiek įmanoma daugiau oro. Galima naudoti vandens išstūmimo metodą - dalinai panardinkite maišiuką į vandenį ir vanduo išstums iš jo orą. Sandariai uždarykite maišiuką. 
Įdėkite lašišą į Sous Vide aparatą ir gaminkite 20 min. 
Tuo tarpu pagaminkite tahini padažą. Sumaišykite visus padažui skirtus ingredientus dubenyje. 
Kitame dubenyje sumaišykite visus ingredientus skirtus Dukkah.
Kai lašišą bus paruoštą, išimkite ją atsargiai (nes ji bus gan trapi) iš maišiuko ir šiek tiek nusausinkite. Padėkite ją ant lėkštės, ant viršaus tolygiai paskirstykite tahini padažą ir pabarstykite dukkah. Skanaus.





Įkvėpimas: Ch. Wylie "The Sous Vide Kitchen" 


No comments:

Post a Comment