Sunday, November 5, 2017

Riešutinis keksas su aviečių įdaru




Jis turėjo labai reta paukštį. Gal jam jo visai nereikėjo, bet kaip dažnai būna - vieną dieną tiesiog gavo jį dovanų. Nežinojo ką su juo daryt, todėl nusprendė tiesiog jį turėti.  Visi turi, turiu ir aš. 
Jis net nežinojo ar jam patinka paukščiai, bet dabar namuose turėjo - šį gan retą egzempliorių (taip, gyvenimas kartais pateikia staigmenėlių). Jie tiesiog gyveno kartu, tame pačiame bute, bet visiškai skirtingus gyvenimus, retas paukštis ir žmogus. Paklaustas apie paukštį, jis visada šyptelėdavo, arba pasakydavo "na...." ir truktelėdavo pečiais ir leisdavo žmonėms patiems papasakoti jo istoriją. Žmonės labai mėgsta patys atsakyti į savo klausimą. "tai turbūt...." arba " aš irgi tokį turiu (na arba draugas turi)... "arba  "o aš skaičiau...". Visada suveikdavo. Niekas, niekas nesuprato, kad jis nieko nežino apie tą paukštį apart to, kad jis retas, na gal dar tai, kad erzinančiai gražiai gieda (erzinančiai, nes nežino kada sustoti). 
O retas paukštis žmogų mylėjo. Jis buvo retas, nes mokėjo mylėti. Bet žmogus to nežinojo.

Kiekvienas šitoje istorijoje pamatys kažką kito ir savo. Tegul taip ir būna. 

Kas liečia receptą, tai labai norėjau išbandyti naują įdaro receptą. Jis yra termostabilus, t.y. kepant išlaiko formą (o gal geriau sakyti - struktūrą). Iškepiau porą keksų, vieną riešutinį, kitą citrininį. Riešutinis mane tiesiog sužavėjo, todėl žemiau yra būtent jo receptas. 




Riešutinis keksas su aviečių įdaru


Tešla:


  • 190 g marcipano 50 proc.
  • 225 g kiaušinių
  • 170 g medaus (aš naudojau pušų medų)
  • 85 g rudo cukraus
  • 160 g išlydyto sviesto (arba galima naudoti sviestą noisette)
  • 80 g miltų
  • 5 g kepimo miltelių
  • 215 g graikiškų riešutų (arba pekano riešutų)

Įdaras:

  • 350 g aviečių tyrės
  • 100 g sirupo (50/50 vandens ir cukraus)
  • 50 g vandens
  • 1,5 g natrio citrato (galima pirkti internetu, molekulinės virtuvės ingredientas)
  • 10 g gellan gumos miltelių (galima pirkti internetu, molekulinės virtuvės ingredientas)
  • 25 g citrinų sulčių
Pastaba: Šis įdaras yra termostabilus. Jį galima palikti sustingti ir tada supjaustyti norimo dydžio gabaliukais arba naudoti iš karto - pvz. patepti pyragą arba naudoti kaip bulkučių įdarą.  


Iš pradžių pagaminkite įdarą. Į puodą supilkite aviečių tyrę, sirupą bei vandenį ir išmaišykite. Natrio citratą sumaišykite su gellan gumos milteliais ir įmaišykite į aviečių masę. Užvirkite ir nuolatos, energingai maišant su plakimo šluotelę pavirkite 1 min. 
Įpilkite masę į silikoninę kvadratinę arba stačiakampę formą (arba žiedą, padėtą ant silikoninio kilimėlio) ir įpilkite masę. Palikite sustingti. Kai masė sustings, supjaustykite ją juostomis. 

Tešla:

Riešutus pakepinkite orkaitėje 160 C 10-15 min. Išimkite, ataušinkite ir smulkiai sukapokite (arba stambiai sumalkite).
Marcipaną ir kiaušinius sudėkite į virtuvės kombaino indą ir plakite (su plakimo šluotele) apie 10 min. iki purumo. Tada sumažinkite greitį ir įmaišykite vieną ingredientą po kito - medų, cukrų, sviestą. Tada su mentele atsargiai įmaišykite sumaišytus su kepimo milteliais ir persijotus miltus. Gale įmaišykite riešutus. 
Įkaitinkite orkaitę iki 175 C. 
Išklokite su kepimo popieriumi 2 kekso kepimo formas (aš naudojau 20 cm ilgio).
Įdėkite 2/3 tešlos į formą, tada įdėkite įdarą. Ant viršaus paskirstykite likusią 1/3 tešlos. Atsargiai, nepripildykite daugiau nei 2/3 kepimo formos tūrio, nes tešla kepdama kils. 
Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 45 min. Išimkite ir palikite 10 min. pastovėti formoje, tada išimkite iš formos ir palikite atvėsti ant grotelių. Jei norite, galite papuošti mėgstamu kremu. Skanaus.


P.s. su tuo pačių įdaru kepiau citrininį keksą. 




Įkvėpimas: Вкусное искусство от Ничы Niksya; Jordi Puigvert "Evolution"

2 comments:

  1. Sveiki, o kur galima būtų įsigyti molekulinės virtuvės ingridientų?
    Dėkoju

    ReplyDelete