Friday, December 20, 2013

Kalnas šokolado vietoj sniego ir kiti ketvirtadienio nuotykiai.


Ką manote apie mažas šokoladinės kalėdinės dovanėles? Mažas, saldžias, burnoje tirpstančias, su "cinkelių" ir net truputi nuodėmingas (juk šokoladas nuodėmingas, kaip manote?) ? :) Galima pradžiuginti šeimą ir draugus, galima pasveikinti bendradarbius:) o galima ir patiems pasmaližiauti :)
Nemegsiantiems saldumynu ir šiaip bandantiems susilaikyti nuo smaližiavimo prieš šventes turiu nuostabiu keptu vištų sparnelių receptą. Subalansuota vyrams bet tinka ir moterims:) kodėl vyrams? :) nes mano vyras labai mėgsta keptus vištos sparnelius, o ir kiek dalinausi receptu tai daugiausia komplimentu jie (sparneliai) sulaukė iš vyrų.




Iki šiol vis kažko laukdavau... Laukiau kol mažius pradės  laikyti galvutę, sėdėti, valgyti maistą, šliaužti, ropoti, vaikščioti, pirmo "mama"... laukiau, kada bus lengviau. Laikas, labai greitai prabėgo ir sulaukiau to momento kai nustojau laukti ir noriu kad laikas sustotu. Dabar jis toks saldus berniukas:) mano berniukas. Noriu tuo mėgautis. Visko ko noriu Kalėdom tai laiko....

Pradėkim nuo saldžios terlionės. Tam kad šokoladas būtų dar skanesnis, siūlau įsijungti mėgstama muziką arba bent jau muziką, kuri pakels jums nuotaiką. Aš pradėjau nuo E. Claptono "wonderful tonight" :) 
Sugalvokite norimą įdarą. Fantazijos ribu čia nėra, galima naudoti viską ir kai sakau VISKĄ, tai būtent tai turiu omeny - nuo riešutu ir razinu iki keptos šoninės :) taip, taip keptos šonines:) - JAV tai labai populiaru...Taigi :) ko norėtumėte jus? :)

Šokoladinės  plytelės


  • 500 g couverture šokolado susmulkinto gabaliukais (konditerinis šokoladas, aš savo gavau dovanu iš tėvu, bet žinau kad couverture šokoladą galima pirkti Assorti arba Tomas Pholips parduotuvėje)
  • 50 g. cukraus 
  • įdaras:  
    • razinos
    • sūrus arba pikantiški riešutai
    • aguonos
    • sezamas
    • druska
    • čili pipirai (malti)
    • M@M saldainiai
    • zefyrai, supjaustyti gabaliukais

Įdedam  cukrų į thermomikso indą ir sumalam 9 gr. 30 sek. Įdedame šokoladą ir susmulkiname 6gr. 6sek. Pusę išimam ir pusę paliekam thermomikse. Lydom šokoladą 6 min. 50 C. 2 gr. be matavimo puodelio. Kol šokoladas lydosi galime paruošti įdarą.  Galime naudoti silikoninę stačiakampe kepimo forma arba tiesiog kepimo popieriumi iškloti kepimo skardą. Aš naudojau ir tą ir tą. Pabarstome formą įdarų pvz sūrias riešutais, razinom ir aguonom.
Kai laikas baigėsi ir šokoladas išsilydė, įberiam likusį šokoladą ir įjungiam thermimiksą 5 min. 37 C. 2gr. Noriu paaiškinti kodėl padalinau procesą į 2 dalis. Dirbant su šokoladu labai, labai svarbi yra temperatūra. Ideali temperatūra gamybai yra 30-35 C (jei tiksliai 31 C), kad ją pasiekti mes iš pradžių išlydom šokoladą su 50 C ir tada jį vėsiname iki norimos temperatūros. Labai svarbu tai daryti nuolat maišant nes kitaip šokolado plytelės ar saldainiai tirps rankose o ne burnoje ir bus matiniai, o ne blizgus. Jei kalbėti dar sudėtingiau tai viskas per ta kakao sviestą kuris įeina į šokolado sudėtį....o dar konkrečiau viskas dėl tu kristalu... bet gal geriau aš jūsų negąsdinsiu :D

Iš esmes reikia tik žinoti kad ir kokiu būdu lydytumėte šokoladą, neperženkite 50 C temperatūros ir kai išlydysite šokoladą tai nuolat maišydami jį atvėsinkite iki kūno temperatūros. Bėja neturint thermomikso galima irgi puikiai išlydinti šokoladą. Čia yra filmukai:


*net jei nesuprantate angliškai, pažiūrėkite, ten viską labai aiškiai parodyta :)

Taigi šokoladas paruoštas, užpilame juo įdarą ir su ilgą mentele jį paskirstome ir  išlyginame, kad visur maždaug būtų vienodas storis. Teisingai paruoštas šokoladas labai greitai pradeda stingti - 3-5 min. Taigi po 5 min. kai jis jau pradėjo stingti galite jį įdėti į šaldytuvą arba nunešti į laiptinę, balkoną (jei lauke ne minusas). Leiskite jam suketieti. Tada sulaužykite plyteles kaip širdis geidžia- smulkiau ar stambiau:) Ir viskas:) galite valgyti, vaišinti ar dovanoti...;)



Bėja, nepulkite iškarto plauti thermomikso :D galite įpilti pieno ir pakaitinti jį iki 60 C. Tada suplakti 10-15 sek. 6-8 gr. Gausite labai skanią kakavą su putom :) 





Visai pamiršau apie sparnelius :D

Lipnūs vištienos sparneliai su sezamu


  • 2 pakeliai vištienos sparnelių
  • 3 skiltelės česnako, nuvalytas ir išspaustas su spaustuku
  • 2 a.š. (nubraukti) druskos
  • 4 v.š. juodo cukraus sirupo (yra pirkti Mark and Spencer)
  • 4 v.š. sojos padažo
  • 4 v.š. hoisin padažo ( yra pirkti Rimi ir berods Maksimoje, gal net Norfoje mačiau)
  • 2 v.š. sezamo aliejaus
  • žiupsnis arba daugiau cayene maltu pipirų (pagal skonį)
  • sezamo  pabarstymui (pora šaukštu)

Įkaitiname orkaitę iki 220 C.  Išklojame kepimo skardą kepimo popieriumi (kitaip skardą ilgai gramdysit) arba  naudojame silikoninį kilimėlį.
Vištienos sparnelius išplauname ir nusausiname. Sumaišome visus ingedientus apart sezamo. Sparnelius kartu su 2/3 marinato (1/3 paliekam) įdedame į didesnį dubenį, uždarome ir gerai pakratome, kad sparneliai gerai pasidengtu marinatu. Išdėliojame juos ant kepimo skardos ir pašauname į orkaitę. Kepame apie 35 min. Kai praeis puse kepimo laiko sparnelius apverčiame, kad apkeptu ir iš kitos puses. Patepame juos su likusiu marinatų (prisimenate palikom 1/3 marinato?) Jei matote kad sparneliai labai dega tai sumažinkite temperatūrą iki 200 C. Kai jie baigė kepti apibarstome  su sezamu. Skanaus! Valgyti būtinai su rankom :D patikėkit verta išsiterlioti :D









No comments:

Post a Comment