Saturday, December 14, 2013

Toliau žaidžiame su mieline tešla.


Arba, kaip pasakytų amerikiečiai, - Mielinė Tešla 3

Staiga viskas susiplakė į vieną: savaitės dienos, darbai, projektai, mintys... Jaučiuosi taip, lyg važiuočiau traukiniu - kažkur važiuoji; pro šalį lekia vaizdai; apie laiką negalvoji, nes gi kelionė, esi nei čia, nei ten. Nes, kas yra traukinys? Transporto priemonė. O kai esi traukinyje, kuris kažkur gan greitai lekia, tai kur tu esi? Kelionėje? O kur būtent yra ta kelionė, paklaustų mano mažas drakoniukas, jei galėtų :) Jis, aišku, gali, bet aš, deja, ne visada  suprantu jo ilgus monologus...
Kaip ir pridera kelionėje, valgysim greitą maistą. Greitas todėl, kad greitai gaminamas, o jus ką pagalvojote? :)

Pasileidi youtube kalėdines dainas ir valandai  pakili nuotaika užtikrinta :) paprasta...  trūksta tik lempučių. Vaikystėje laukdavau kada tėvai papuoš eglutę ir įžiebs lemputes. Galėdavau valandą sėdėti prie eglutės ir grožėtis žybčiojančiomis švieselėmis. Dabar ne daug kas pasikeitė, tik gal tai, kad dabar aš mama ir namuose yra dar vienas šokančiu švieselių mylėtojas.
 Ar jums patinka puošti kalėdinę eglutę?  Man labai... Patinka kiekvienam žaisliukui surasti vietą. Čia savotiška meditacija, kuri padeda nuraminti vidinį dialogą ir užpildo  ramybe. Į pabaigą pradedi nevalingai niūniuoti.



Šiandien norėjau pratęsti mielinės tešlos temą. Tai dar ne pabaiga? Oi neaaa, dar ne pabaiga :) Liko gi amerikiečiai...

Amerika turi savo kepėjų, kaip ir Amerika turi talentų ( ar matėte tą laida? ). Labai, labai didele šalis su savo niuansais :) bet ryškiausi yra keli - jie dažniausiai naudoja  sausas mieles ir turi jų kelias rūšys ; šviežias mieles naudoja daugiausia saldiems kepiniams/desertams; kildinti tešla mėgsta šaldytuve (per naktį) t.y. naudoja lėtą kildinimą.
Nusprendžiau iškepti duoną, kurios nereikia minkyt. Ji taip ir vadinasi - "Duona be minkymo". Kad ir kaip jums keistai skambėtų, bet duona tikrai labai gardi. Aš net nesulaukiau ryto ir sugriešijau su naktipečiais...ech, bet apie tai veliau  :)
Duonos be minkymo receptą  sukūrė Jim Lahey iš Sullivan st. Bakery. Visos istorijos nežinau, bet būtų įdomu sužinoti apie kūrybinį procesą. Taigi eksperimento dėlei, užmaišiau porą  duonos tešlų variantų, vieną kildinsiu 6-8 val. o kita 20 val. Įdomu koks bus skirtumas ir ar jis iš viso bus. Bet apie viską iš eiles.

Duona be minkymo


  • 430 g. miltų
  • 345 g. vandens
  • 1 g. (1/4 a.š. ) sausų mielių (aš naudojau instant Fermipan, galima Maximoje nusipirkti)
  • 8 g (beveik 1 a.š.)  druskos
  • miltai ir kviečių sėlenos pabarstymui

Kadangi duonos minkyti nereikia (nuolat sau tai kartoju, nes rankos tiesiog pačios minko, lanksto tešlą) tai tiesiog dubenyje viską sumaišykite, kad ir su šaukštu, tam,nkad tiesiog viskas gerai išsimaišytu. Čia yra filmukas primintukas apie NEminkimą. 
VISKAS. Uždengiam tešlą su dangčiu ir paliekame kambario temperatūroje 20 val.

Duona be minkymo, antras variantas - viskas tas pats, tik mielių įdėjau daugiau - 1/2 a.š. 

Tai va, beliko tik laukti :) O kol laukiam (kaip tame filmuke) gal pavalgom? :)


Vištos kojelės keptos jogurto ir abrikosų padaže.

taip pavadinimas ilgas:) bet užtat informatyvus ;)

  • 2 pakeliai vištos kojelių 
  • 2 geros saujos džiovintų abrikosų
  • pusė stiklinės abrikosų uogienės/džemo
  • didelis indelis (na galite porą šaukštųsuvalgyti) natūralaus jogurto
  • 1 a.š. druskos
  • 1 cinamono lazdelė
  • 1-1,5 a.š. 5 pipirų mišinio (priklauso ar mėgstate aštriai)
  • 3 skiltelės česnako, nuvalytų ir susmulkintų
  • 2-3 obuoliai, išplauti, perpjauti per puse ir išvalyti
  • 6 gvazdikelių
  • 2 a.š. džiovinto čiobrelio
  • 1/2 a.š. has el hanout prieskonių mišinio (galima pačiam pasigaminti, galima pirkti parduotuvėje)

Vištų kojeles nuplauname ir nusausiname, įdedame į didesnį dubenį. Į tą patį dubenį sudedame visus ingredientus, apart obuolių ir gvazdiku. Uždarome su sandariu dangčiu ir gerai pakratome, kad viskas gerai susimaišytų. Paliekame taip porai valandų (jei turime laiko) marinuotis. Jei laiko nėra, tai galima kepti iškarto. 


Įkaitiname orkaitę iki 220 C. Vištieną perdedame į Ultrą Pro kepimo indą. Obuolius susmaigstome su grazdikėliais ir dedame juos irgi į kepimo indą. Uždengiame dangčiu ir kepame valandą. Likus 15 min. nuimame dangtį ir toliau kepame be dangčio. Štai ir viskas, nuostabaus skonio vištos kojelės paruoštos. Labai skanu su ryžiais ar kus kusu :)




Štai ir mūsų pirma duonos tešla jau baigia ilsėtis. Štai kokia ji, pakilusi ir tiesiog "orinė".











Kočiojimo kilimėlį pabarstome miltais ir gražiai išimame/išverčiame ant jo mūsų tešlą. Noriu išbandyti du skirtingus kepimo indus, todėl tešlą padalinu į 2 dalis. Išeis du nedideli kepaliukai. NEMINKOME, tiesiog porą kartų sulankstome ir suformuojame du kamuoliukus. Pabarstome miltais ir uždengiame švariu virtuviniu rankšluosčiu (irgi gausiai apibarstytu  miltais). Paliekame 1-2 val. pakilti. 
Dabar apie indus. Šiaip rekomenduojama kepti šitą duoną ketaus puode su sandariu dangčiu :D taip, taip :) yra toks terminas Dutch oven, nelabai man norėjosi  pažodžiui versti, nes būtų olandų krosnele:) o iš esmes tai yra puodas, dažniausiai ketaus, mūsų laikais (anksčiau ne) padengtas keramika:) tinka virti ant viryklės, kepti orkaitėje ir turėtų tikti ir į krosnį..:) dabar RIMI su lipdukais yra jiems akcija atrakcija. Turiu tokį vieną nedidelį namuose Emile henry firmos. Tai-pat turiu savo ultra pro. Norėjau pažiūrėti ar bus ir jei bus tai koks skirtumas. Iš esmės manau, kad tiks bet koks puodas su dangčiu kuri galima saugiai naudoti orkaitėje. Žinau, kad net stikliniuose induose iškepa (svarbu kad būtų dangtis).
Bet pabandysim šituos du. :)

Kolei tešla kils, beja pakilti turi maždaug dvigubai, galima pagaminti tešlą meduoliams. Šiemet pirmą kartą kepsiu meduolius. Kažkaip nesu didelė meduolių gerbėja, todėl iki šiol susilaikydavau nuo šito malonumo. Šiais metais nusprendžiau grąžinti sau skolą, o būtent iškepti ir pastatyti meduolių namą :) Visada grožėjausi savo draugių darbais:) Man meduolių namas - tai šventinio jaukumo šaltinis. Bet čia aš jau smarkiai užbėgu už akių, nes bus atskira tema apie meduolius ir meduolių namą. Tiesiog meduolių tešlai reikia laiko subręsti, todėl gaminu ją diena anksčiau... žinau, kad yra receptas kur reikia 5 sav. brandinti meduolių tešlą šaldytuve. Reikės kada nors išbandyti.

Meduolių tešla

  • 1 kg miltų
  • 500 g medaus
  • 200 g. sviesto
  • 2 v. š. kepimo miltelių
  • 240 cukraus
  • 2 kiaušiniai
  • 1 a.š. malto cinamono
  • 1 a. š. malto imbiero
  • 1 a. š. malto kardamono
  • 1  a. š. malto muskato riešuto

Cukrų įdėti į thermomiksą ir sumalti 30 sek. 10 gr.
Įdėti sviestą, medų ir prieskonius į Thermomikso indą ir virti 8 min 100 C. 1 gr.
Kadangi themomiksui 1 kg. miltų yra per daug,  tešlą reiktų minkyti per du karus, o aš tingiu :D tai viską (medaus masę ir visus likusius ingredientus) įdėjau į virtuvinį kombainą ir išminkiau tešlą. Tešlą įdėti į dubenį uždengti ir palikti vėsioje vietoje  maždaug parai. 

Grįžtame prie duonos. Praėjo  maždaug pusantros valandos, tad laikas įjungti orkaitę ir įkaitinti puodus. Įkaitinam orkaitę iki 240 C. Įdedam puodus, kad jie įkaistu. Tešla dabar beveik padvigubėjo.
ATSARGIAI išimame puodus iš orkaitės, kad nenusideginti. Į kiekvieną puodą "įmetam"/ perdedam tešlą viršumi į apačią, arba, kitaip tariant, tiesiog apverčiant įmetam tešla į puodą. Puodą uždarome ir pašauname į orkaitę. Kepame apie 30 min. Tada nuimame dangčius ir kepame dar apie 10 min kad apskrustų.  Išimame iš  iš puodo, atvesiname ant grotelių.


Sukiojausi apie tą duoną visa vakarą kaip katinas aplink žuvį:) Mat buvau nusprendusi ją ragauti tik ryte...na juk negerai nakčiai duonos prisikimšti, ar ne? :D
Galu gale smalsumas nugalėjo :D labai jau knietėjo sužinoti kaip gavosi ir kas ten VIDUJE ;) Atpjoviau...na o kai atpjoviau, tai ir paragavau.
Duona gavosi superine, plutelė plona ir traški, minkštimas porėtas, daug oro kišenių ir labai gardus. Truputį savo struktūra primena Ciabatą (itališka duona). Be galo skanu su vytinta mėsyte ir naminiu pesto padažu.



Kas dėl kepimo indų... skirtumo nelabai pastebėjau (apart aišku formos). Taip pat puikiai iškepa keramikiniame inde kaip ir ultra pro. 
Labai įdomu kaip bus su duona, kuri dar ilsisi ir bus kepama tik rytoj. Užmečiau akį - tai oro burbuliukų dabar jau tikrai daugiau, nei buvo pirmoje tešloje. Kaži ar rytoj ji man neatrodys kad alaus putos :D
Gal pasinaudokim laiko mašina ir  persikelkim į rytojų? ;) vienas, du, trys...

Štai jį - gražuolė tešla. Atrodo tikrai GERAI pailsėjus :D  Ši kartą kepsiu vieną kepalą ir pabarstymui naudosiu kviečių sėlenas, o ne miltus. 
Taigi pabarstom kočiojimo kilimėlį, dedam ant jo tešlą ir lengvai suformuojam kamuolį (BE MINKYMO), apibarstom sėlenom :) Uždengiam maistine plėvele ir leidžiam pakilti valandą, gal pusantros - taip kad pakiltų maždaug dvigubai.



Toliau  eiga ta pati, kaip ir anksčiau, tik ši kartą kepiau 5 min. ilgiau, nes norėjau labiau apskrudusios duonos plutelės.
Duona buvo įvertinta labai gera. Taip gerai, kad neliko net trupiniu :) Čia yra ta duona, kuria galima valgyti kaip atskirą patiekalą:) 


TIESIOG gardumelis. 





Tai ar buvo skirtumas tarp dviejų variantų? Nedidelis bet buvo...Slapto balsavimo metu paaiškėjo nugalėtoja. Štai ji :) 



Ilgiau kildintos duonos skonis buvo turtingesnis, minkštimas skanesnis. Duona geriau apibarstyti visgi kviečių sėlenom, o ne miltais. Sėlenos suteikia duonai skonio, spalvos ir jų reikia mažiau nei miltų. 

2 comments:

  1. Laba diena. Kepiau ir aš šia visu išgirta duona. Bet prieš kepant kita karta, visgi reikia Jūsu patarimu. Duona kildinau 20val, 25C. Atidengus pakilusia tešla, ji labai stipriai "kvepėjo" rūgštimi. Ar taip ir turi būti? Iškepusi duona taip pat turėjo tokį aitroka (nemoku apsakyti) skoni. Manau tai dėl ilgo kildinimo proceso. Ir tas skonis man nepatiko. Kaip to išvengti? Ir dar. Man duona gavosi per daug guminė, gal tada reiktu truputi trupiau kepti? Miltus naudojau Divella 00 tipo, mieles Oetker sausas. Iš anksto dėkoju už atsakyma ir patarimus.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sveiki,
      Tešla turi tik šiek tiek kvepeti rugstimi, toks malonus kvapas turi buti. Jusu tesla matomai perrugo. Pas jus virtuveje labai silta. Kildinimo temperatura neturetu virsiti 22 C.
      Kildinimo laikas 12-18 val. (as kildinau 20 val nes tuo metu mano virtuveje buvo apie 20C tik).
      Duonos vidus buna guminis jei duona blogai iskyla (jusu atveju tikriausiai tiesiog ji buvo perlaikyta ir neturejo jegos pakilti antra karta).
      Pabandykite dar karta :) sekmes

      Delete