Thursday, August 14, 2014

Labai paprasta, labai skanu

Mums su vyru  tai tobula vasaros vakarienė, saldus sunokęs melionas, avies arba karvės sūris ir šviežiai kepta focaccia. Galbūt tai atrodo labiau kaip desertas nei kaip vakarienė, bet mums pakanka :)

Anksčiau aš labai nemėgau melionų ir niekados jų nevalgiau. Visgi tiesą žmonės sako - jei kažko nemėgsti, tai tikriausiai nemoki to pagaminti arba valgyti. 
Vieną dieną mano tėvas užsispyrė pavaišinti melionu su sūriu (niekas apart manęs nesispyriojo) ir pavaišino :D Tada pakeičiau savo nuomonę apie melioną.


Melioną mes perkame Kalvarijos turguje - ypatingai saldų iš Uzbekijos. Šiemet mačiau, kad jais pradėjo prekiauti ir RIMI. Keletą kartų pirkau, tokie pat skanus.  Sūrį, jei yra galimybė, perku turkų parduotuvėje, arba naudoju fetos sūri arba brinza. 





Greita focaccia su saldžiu melionu ir sūriais



Focaccia:


  • 600 g. miltų
  • 100 g. kvietinio raugo
  • 50 g. natūralaus jogurto
  • 25 g. mielių
  • 320+60 ml. vandens
  • žiupsnis cukraus
  • 20 g. alyvuogių aliejaus + kepimui
  • 1/2 a.š. druskos+ pabarstymui
* pastaba: Kvietinis raugas nėra BŪTINAS. Aš atnaujinau saviškį ir jo liko, tai įdėjau. Jei nenaudojate raugo, tai įdėkite daugiau jogurto  - ne 50 o 100 g. Jogurtas gali būti pakeistas kefyru. 



Iš visų ingredientų užminkykite mielinę tešlą. Ji bus gan lipni - taip ir turi būti. Skanios focaccios tešla yra drėgna. 
Gausiai patepkite didelę kepimo skardą aliejumi. Aliejuotomis rankomis dėkite tešlą ant skardos ir suformuokite plokščią (ne ploną) apskritimą arba stačiakampį. Užklokite maistine plėvele ir palikite pakilti šiltoje vietoje 30 min. 
Įkaitinkite orkaitę iki 200 C. Įpilkite dar šiek tiek aliejaus ant tešlos. Atsargiai spausdami pirštais padarykite daug įspaudų (tik ne kiaurai). Pabarstykite druska (šiek tiek, pagal skonį. Super duper jei turite rupios druskos - bus skaniau). Pašaukite į orkaitę ir kepkite 30 min. Išimkite ir atvėsinkite ant grotelių. Valgyti su atvėsintu melionu ir sūriais. SKANAUS.

Pastaba:

Jei turite šiek tiek daugiau laiko, tai iš pradžių kildinkite tešlą pusvalandį dubenyje (sandariai uždarius dubenį). Tada dėkite ant skardos, suformuokite, uždenkite maistine plėvele ir dar apie 20 min. kildinkite prieš pašaunant į orkaitę. Focaccia bus puresne ir labiau korėta. 



Thermomiksas:

Į thermomikso indą sudėkite miltus, raugą (jei naudojate), jogurtą, aliejų, cukrų, mieles ir įpilkite 320 ml. vandens. Minkykite 2 min. su minkymo programa.
Įberkite druską ir įpilkite 60 ml. vandens - minkykite dar 2 min. su minkymo programa.
Patepkite didelę kepimo skardą gausiai aliejumi. Aliejuotomis rankomis išimkite tešlą ir thermomikso indo ant skardos ir suformuokite plokščią apskritimą arba stačiakampį. Užklokite maistine plėvele ir palikite pakilti šiltoje vietoje 30 min. 
Įkaitinkite orkaitę iki 200 C. Užpilkite dar šiek tiek aliejaus ant tešlos. Atsargiai spausdami pirštais padarykite daug įspaudų (tik ne kiaurai). Pabarstykite druska (šiek tiek, pagal skonį. Super duper jei turite rupios druskos - bus skaniau). Pašaukite į orkaitę ir kepkite 30 min. Išimkite ir atvėsinkite ant grotelių. Valgyti su atvėsintu melionu ir sūriais. SKANAUS.




Įkvėpimas: Thermomikso knyga " ja gotovliu po svojemu" 

No comments:

Post a Comment