Thursday, March 12, 2015

Mille feuille arba NAPOLEONAS









Žiūrint šitą nuotaikingą filmuką apie Napoleono pyragą, prisiminiau, kad prieš keletą metų vienoje gruzinų užkandinėje (mes ją taip vadinome, nes jį priklausė gruzinų šeimai - tėvai ir 2 dukros) valgiau skaniausią mano kada nors ragautą Napoleono pyragą. Jis buvo toks, kad ji valgant tiesiog pamiršdavai viską aplinkui. Tai buvo tiesiog rojus burnoje :) Kartas nuo karto užsukdavom pas juos su mama ir pirkdavom namo  Napoleonus.




Veliau užkandinė tiesiog kažkur dingo... arba jie persikėlė kitur, arba bankrutavo ir mes labai dažnai (dūsaudami) juos minėjome geru žodžiu.
Baisingai užsimaniau aš to Napoleono ir nusprendžiau kepti. Iš pradžių norėjau panaršyti interneto platybėse kokio prancūziško recepto, bet vėliau nusprendžiau išbandyti tą, iš video.
Receptas nėra labai sudėtingas, bet man kažkodėl truputį drebėjo rankos. Galbūt iš susijaudinimo... Keista, nes šokoladas, kurį aš dievinu, tiek emocijų man nesukelia. 







Iš pateikto kiekio gausis 2 vidutinio dydžio Napoleonai, kuruos mes pjaustėme į 6 dalis (t.y. kiekvieną į 3 dalis).


Mille feuille arba NAPOLEONAS



  • 2 pakeliai po 400 g  sluoksniuotos tešlos (sviestinės, yra RIMI)
  • 1/2 kiekio plikyto kremo
  • 250 ml grietinėlės ( 35 proc. ) 
  • 2 v.š. cukraus pudros
  • 1/2 a.š. želatinos
  • 1 v.š. vandens
  • glajus:
      • 1 stiklinė cukraus pudros
      • 50 g balto šokolado
      • 1 v.š. gliukozės sirupo
      • karštas vanduo
      • 30 g juodo šokolado
  • cukraus pudra pabarstumui

Pastaba: tradiciškai glajūs turi būti, bet ar jį naudoti - tai jūsų pasirinkimas. Aš vieną kartą naudojau, kitą kartą ne. 


Iš vakaro pagaminkite plikytą kremą, uždenkite jį maistine plėvele arba kepimo popieriumi (plėvelę arba popierių dėkite tiesiogiai ant kremo, taip nesusiformuos "odelė"), ataušinkite ir palikite per nakti šaldytuve. 

Atitirpinkite tešlą. 
Įkaitinkite orkaitę iki 200 C. Išklokite 2 kepimo skardas kepimo popieriumi arba silikoniniu kepimo padėkliuku. 
Aš pirkau tešlą lapeliais (pakelis - 4 lapeliai) ir jie yra gan ploni, todėl kočioti nereikia, bet jei jūsų tešla storesnė (pvz. 2 lapeliai po 250 g) tada iškočiokite ja ploniau. 
Padėkite tešlą į kepimo skardą ir subadykite su šakute. Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 20 min. Išimkite ir ataušinkite. 
Tuo tarpu pagaminkite kremą. 

Įberkite želatiną į mažą dubenėlį ir užpilkite 1 v. š. vandens. Palikite 5 min. išbrinkti. Tuo tarpu įpilkite 200 ml grietinėlės į dubenį kartu su cukraus pudra. Likusius 50 ml grietinėlės įpilkite į puodą ir virkite beveik iki užvirimo. Įdėkite želatiną į grietinėlę ir gerai išmaišykite, kol ji visiškai ištirps. Suplakite su mikseriu grietinėlę su cukraus pudra iki kreminės konsistencijos ir plakant toliau įpilkite grietinėlę su želatiną. Plakite dar minutę, grietinėlė turi būti standi, bet ne "sviestinė". 
Išimkite iš šaldytuvo plikytą kremą ir su mikseriu suplakite / sumaišykite jį iki kreminės konsistencijos. Įdėkite grietinėlę ir išmaišykite viską su mentele. 
Įdėkite kremą į konditerinį maišą ir nukirpkite galą (jei naudojate vienkartinius). Tai nėra būtina, bet taip yra daug patogiau ir lengviau.
Padėkite ant padėklo vieną tešlos lapą ir tolygiai paskirstykite ant jo storą sluoksnį kremo. Padėkite ant viršaus antrą tešlos lapą ir lengvai jį prispauskite. Ant viršaus tolygiai paskirstykite storą sluoksnį kremo ir padėkite 3 lapą. Lengvai jį prispauskite. Su mentele išlyginkite pyrago kraštus ir nuimkite kremo perteklių. Pakartokite su kitais lapais ir kremu. 
Jei nenaudosite glajaus, tada pyrago viršų irgi galima padengti kremo sluoksniu. Sutrupinti likusią (man liko 2 lapai tešlos) tešlą ir apibarstyti viršų tešlos trupiniais. Trupiniais taip pat galima papuošti ir pyrago šonus. 
Įdėkite pyragus 20-30 min. į šaldyklį. Taip jis greičiau sustings ir jį bus lengviau pjaustyti. 

Glajus:

Cukrų persijokite. Baltą šokoladą išlydykite garų vonelėje arba mikrobangų krosnelėje. Dubenyje sumaišykite cukrų, baltą šokoladą, gliukozės sirupą (pašildytą) ir šlakelį vandens (vandens pilkite tiek, kokio tirštumo norite glajaus) ir sumaišykite iki vientisos masės. 
Išlydykite juodą šokoladą garų vonelėje arba mikrobangų krosnelėje. Įdėkite šokoladą į konditerinį maišiuką. 

Išimkite pyragą iš šaldyklio ir su dantytu peiliu išlyginkite kraštus (nupjaukite ko nereikia). 
Ant viršaus užpilkite ir tolygiai paskirstykite glajų. Paimkite maišelį su juodu šokoladu ir nukirpkite galą. Papuoškite viršų šokolado juostom. Paimkite dantų krapštuką ir braukite (darykite linijas) stačiai šokolado linijai (žiūrėkite video). 

Pyragą laikyti šaldytuve.

Skanaus






Įkvėpimas: Woodland Bakary Blog

No comments:

Post a Comment