Sunday, March 1, 2015

( Labai) šokoladinis vyniotinis





Šokoladinis vyniotinis su šokoladiniu kremu


Tešla:


  • 10 v.š. kakavos
  • 75 g juodo šokolado lašų (arba tiesiog smulkiai susmulkinto šokolado)
  • 2 v.š. stiprios  kavos (turiu omeny jau paruoštos kavos)
  • 9 tryniai
  • 9 baltymai
  • 1/4 a.š. druskos
  • 3/4 cukraus
Įdaras:

  • 350 ml grietinėlės ( 35 proc.)
  • 115 g juodo susmulkinto šokolado (arba šokolado lašiuku)


Papuošimas:

  • 120 ml grietinėlės ( 35 proc.)
  • 1,5 a.š. cukraus sirupo
  • 20 g. sviesto 
  • 115 g susmulkinto juodo šokolado
  • pora saujų šokoladinių pūstų ryžių 





Tešla:

Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. Išklokite stačiakampę kepimo formą  (33*44 cm) kepimo popieriumi, patepkite sviestu ir pabarstykite 2 v. š. kakavos. Kakavos perteklių nukratykite.
Šokoladą sumaišykite su kava ir išlydykite garų vonelėje. 
Kaišinių trynius plakite porą minučių su mikseriu, tada įberkite 1/2 stiklinės cukraus ir plakite iki standžių putų (masės apimtis patrigubės). Įdėkite šokoladą ir įmaišykite jį su plakimo šluotele. Persijokite 6 v.š. kakavos į tešlą ir įberkite druską. Viską atsargiai sumaišykite su mentele. 
Kiaušinio baltymus įdėkite į švarų dubenį ir plakite su mikseriu 30 sekundžių, kol baltymai suputos. Sumažinkite greitį iki vidutinio ir plakdami toliau lėtai berkite likusį (1/4 stiklinės) cukrų. Suplakite baltymus iki lengvų (jokiu būdu ne standžių putų, nes standžias bus sunku įmaišyti į tešlą). 
Palaipsniui įmaišykite baltymus į tešlą. 
Įdėkite tešlą į kepimo skardą ir tolygiai su mentelę paskirstykite. Pašaukite į orkaitę ir kepkite 10 min., tada apsukite skardą ir kepkite dar 8-12 min. Tešla bus iškepus, jei lengvai paspaudus viršų pirštu ir patraukus pirštą tešla grįš į savo vietą.
Paruoškite didelį virtuvinį rankšluostį (jis turėtų būti be rašto, t.y. lygus). Ištraukite tešlą iš orkaitės, atskirkite su mentele kraštus nuo kepimo skardos, pabarstykite likusiais 2 v.š. kakavos. Uždėkite rankšluostį ant kepimo skardos ir atsargiai apverskite tešlą ant rankšluosčio. Nulupkite kepimo popierių nuo tešlos ir su rankšluosčiu susukite tešlą į vyniotinį (čia filmukas). Palikite taip atvėsti  1 val. 

Įdaras:

Šokoladą įberkite į dubenėlį. Grietinėlę užvirkite ir užpilkite ant šokolado. Palikite pastovėti 2 min. Išmaišykite iki vientisos masės. Uždenkite ir palikite atvėsti, vėliau įdėkite į šaldytuvą. Masė turi būti labai šalta. 
Įdarą plakite tik prieš pat panaudojimą, ne anksčiau. 
Suplakite įdarą su mikseriu  iki kreminės konsistencijos (neperplakite masės, ji turi būti lengva).

Surinkimas:

Paruoškite gan didelį maisto plėvelės lapą.
Išvyniokite šokoladinę tešlą ir perkelkite ją ant maisto plėvelės. Patepkite per visą plotį  kremu. Suvyniokite   atgal  į vyniotinį (siūlė turi likti apačioje). Suvyniokite į maisto plėvelę ir padėkite į šaldytuvą bent porai valandų, o geriausiai - nakčiai. 

Grietinėlę sumaišykite su sirupu ir užvirkite. 
Šokoladą ir sviestą įdėkite į nedidelė dubenelį ir ant viršaus užpilkite grietinėlę. Palikite apstovėti 2 min ir tada išmaišykite iki vientisos blizgančios masės. Palikite ganašą atvėsti ir šiek tiek sutirštėti. 
Išimkite vyniotinį iš plėveles. Apliekite su ganašu (arba jei ganašas labai tirštas, tai aptepkite) ir pabarstykite su pūstais ryžiais. Prieš pateikiant, su peiliu gražiai nupjaukite abu vyniotinio galus. Skanaus.




Įkvėpimas: Fine Cooking Magazine APR/MAY 2013

No comments:

Post a Comment