Friday, July 17, 2015

Ledų vasara



Kai tik galime (nelyja, negriaudžia ir nepučia) džiaugiame geru oru ir švenčiame vasarą. Man tai pats pačiausias metų laikas. Metų kulminacija, kai viskas sodru, skanu ir lengva. 
Kas labiau tinka švęsti vasarą negu ledai? Kalėdos kvepia mandarinais, o vasara - ledais. 



Ledų tortas



Sudėtis:


  1. Brownie
  2. Braškių šerbetas
  3. Ledai
  4. Sausa praline
  5. Šokoladinis kremas

Brownie:

  • 115 g sviesto 
  • 115 g susmulkinto šokolado
  • 100-150 g cukraus
  • 2 dideli kiaušiniai
  • 1/2 a.š. vanilės ekstrakto
  • 50 g miltų
  • žiupsnis druskos
  • sauja susmulkintų kakavos pupelių
  • 70 g šokolado lašų

Įkaitinkite orkaitę iki 160 C. Patepkite apvalios 23 cm diametro kepimo formos šonus sviestu, o dugną išklokite kepimo popieriumi. 

Išlydykite sviestą ir įberkite šokoladą. Sumažinkite ugnį iki minimumo ir maišykite kol šokoladas visiškai ištirps. Nuimkite nuo ugnies ir įmaišykite cukrų, vanilę bei kiaušinius. 
Persijokite miltus ir įmaišykite į tešlą. Tada įmaišykite susmulkintas kakavos pupeles ir šokolado lašus. Įdėkite tešlą į kepimo indą ir tolygiai paskirstykite. Pašaukite į orkaitę ir kepkite 20-25 min. Išimkite iš orkaitės ir palikite atvėsti kepimo formoje. 

Braškių šerbetas:

  • 500 g šaldytų braškių
  • 1/2 stiklinės cukraus
  • 1 laimo sultys
  • 1/4 stiklinės mėtų lapelių
Visus ingredientus sudėkite į virtuvės kombaino indą ir malkite dideliu greičiu (thermomiksas 10 gr. 20 sek.). Įdėkite į kepimo indą ant ataušusio brownie ir tolygiai paskirstykite. Įdėkite į šaldiklį. 


Sausa praline:

  • 70 g cukraus
  • 70 g lazdyno riešutų (be odelės)

Įberkite cukrų į puodą ir šildykite kol jis ištirps ir taps gintarinės spalvos (šildykite ant vidutinės ugnies, kad karamelė nesudegtų). Greitai įmaišykite riešutus ir viską išverskite ant kepimo popieriaus lapo. Paskirstykite tolygiai ir palikite atvėsti. Sulaužykite dalimis ir virtuvės kombaine sumalkite iki trupinių konsistencijos. Laikykite hermetiškame inde. 


 Ledai  - 1,5 kiekio

Pagaminkite ledus ir įdėkite į kepimo formą ant braškių šerbeto ir tolygiai paskirstykite.  Tolygiai pabarstykite praline. Įdėkite į šaldiklį. 


Šokoladinis kremas:

  • 500 g grietinėlės ( 35 proc.)
  • 1 v.š. cukraus
  • 86 g susmulkinto juodo šokolado

Grietinėlę sumaišykite su cukrumi ir užvirkite. Užpilkite ant šokolado ir palikite 2 min. Maišykite viską kol šokoladas visiškai ištirps ir masė taps vienalytė. Perpilkite masę į sandarų indą, uždarykite ir įdėkite nakčiai į šaldytuvą. 

Išimkite masę iš šaldytuvo ir suplakite ją su mikseriu iki kreminės konsistencijos. Plakite vidutiniu arba dar geriau - minimaliu greičiu. Kremas gan greitai susiplaks ir galima jį lengvai perplakti. Kremas turi būti kreminės, labiau tepamos nei standžios konsistencijos. Įdėkite kremą į silikoninės formeles ir užšaldykite. Išimkite iš formelių ir papuoškite tortą. 
Prieš pateikiant iš šaldiklio  tortą išimkite apie  10 min  anksčiau . 
Skanaus




Įkvėpimas: 
D. Lebovitz "The great book of chocolate" 
Chocolate deserts by Pierre Herme

No comments:

Post a Comment