Monday, July 13, 2015

Mažiaus gimtadienio tortas

Štai mums jau 3-ji. Taip, taip, mums. Kad ir kaip pastaruoju metu peiktų mamytės, kurios apie savo vaiką kalba daugiskaita, bet taip yra. Esame mes: mažius, mama ir tėtis. Ir mums jau treji. 
"Aš jau didelis", porina mažius gudriai šypsodamasis. Ir tikrai - jis jau didelis kai išsitiesia šalia ant lovos. Man užgniaužia kvapą - negi čia ta maža pupa, kurią nesenai supau ant rankų, kad užmigtų? 
Aš jau didelis... nebent pavargo ir skauda kojytės - tada jau mažas ir negali, tada - mama paimk ant rankų :-) Aš jau didelis, nebent baisu eiti vienam į savo kambarį, nes elektroje slepiasi vilkas (taip jau jis sugalvojęs, nes niekur kitur vilko nėra, o elektroje juk nepatikrinsi :-) ) 
Aš jau didelis ir viską darau pats (iš tiesų, tai dabar jis sako "aš patis"). O tu mama pažiūrėk, pažiūrėk... ir mama žiūri, žiūri ir stengiasi viską įsiminti. Mama klauso ir viską užsirašo, kad vėliau galėtų 1000 ir 1 kartą perskaityti. 

Šiemet vėl kepiau 2 tortus, tik mažesnius nei pernai. Vieną šokoladinį, o kitą - braškių tortą. Sujungiau juos į vieną, ant viršaus padariau kelią iš šokoladinių trupinių ir ant jo patupdžiau Subaru (tai dabar mėgstamiausia mažiaus mašina). Tai lyg mano palinkėjimas sūnui.  Kad važiuotų savo gyvenimo keliu taip, kaip jis nori, paisytų kelio taisyklių, o kur kelio nėra - padarytų savo ir nestodamas važiuotų pirmyn. 




Mažiaus gimtadienio tortas




Torto sudėtis:


  • Šokoladinis tortas
  • Braškių tortas
  • Sviestinis kremas (swiss buttercream)
  • Sutrupinti vafliniai vamzdeliai
  • Šokoladiniai trupiniai 
  • Mašina, medžiai ir gėlės iš dekoravimo masės


Sviestinis kremas:



Šokoladiniai trupiniai - dvigubas kiekis



Papuošimai iš dekoravimo masės:

  • 500 g mėlynos spalvos dekoravimo masės
  • 100 g juodos spalvos dekoravimo masės
  • 50 g geltonos spalvos dekoravimo masės
  • 30 g rudos spalvos dekoravimo masės
  • 50 g žalios spalvos dekoravimo mases
  • dekoravimo masės klijai
  • auksiniai maistiniai dažai
Mašiną dariau maždaug taip (žr. filmuką):



Kitą kartą darysiu ne visą iš dekoravimo masės (nes gaunasi gan sunki) o va taip va (žr. filmuką):


Papuošimus iš dekoravimo masės reikia padaryti keletas dienų iki šventės, nes jie turi tinkamai išdžiūti. 






Šokoladinis tortas:


Sudėtis:


  1. Šokoladinis biskvitas
  2. Pieniško šokolado kremas
  3. Šokoladinis biskvitas
  4. Juodo šokolado kremas
  5. Šokoladinis biskvitas
  6. Balto šokolado kremas
  7. Šokoladinis biskvitas
  8. Sviestinis (Swiss buttercream)
  9. Šokoladiniai trupiniai (keliui)
  10. Sutrupinti vafliniai vamzdeliai

Tešla iš čia, tik naudojau mažiau cukraus - tik 400 g.


Kremai:



  • 70 g juodo šokolado - susmulkinto
  • 70 g balto šokolado - susmulkinto
  • 70 g pieniško šokolado - susmulkinto
  • 1/4 stiklinės kukurūzų krakmolo
  • 2 stiklinės kondensuoto nesaldinto pieno
  • 2 kiaušiniai
  • 4 tryniai
  • 3/4 stiklinės cukraus
  • 45 g sviesto (3 v.š. )
  • 2 v.š. amaretto skonio sirupo
  • 3 v.š. virto kondensuoto pieno
  • 1 a.š. tirpios kavos



Biskvitus kepiau 20 cm diametro kepimo formose. Tam, kad biskvitai iškeptų be "kepurėlių" t. y. lygūs, galima naudoti tokia gudrybę - prieš pašaunant į orkaitę apvynioti kepimo formos šonus šlapiu rankšluosčiu arba medžiagos gabalu. Arba naudoti tokias juostas. 





Kremai:



Kiekvieną šokolado rūšį įdėkite į atskirą dubenį.

Greitkratyje suplakite 100 ml kondensuoto nesaldinto pieno, kiaušinius, trynius, pusę cukraus ir krakmolą. Perpilkite viską į didesnį dubenį.
Į didelį puodą įpilkite likusį pieną ir įberkite likusį cukrų. Užvirkite ant mažos ugnies, nemaišant. Kai tik pienas užvirs, nuimkite jį nuo viryklės ir su plakimo šluotele išmaišykite. Pilkite po mažą samtelį karšto pieno į kiaušinių mišinį, nuolat maišant su plakimo šluotele, kol supilsite visą pieną. Nepilkite viso pieno iš karto, nes kiaušinių masė tiesiog sutrauks nuo aukštos temperatūros. Gausis virta kiaušinienė, o ne plikytas kremas :-) Perpilkite viską atgal į puodą ir grąžinkite jį ant viryklės. Virkite ant vidutinės arba mažos ugnies, nuolat maišant, kol kremas sutirštės. Tai užtruks minutę, na, gal porą. 
Čia yra labai geras video apie plikyto kremo gamybą.
Padalinkite kremą tolygiai tarp 3 šokolado dubenėlių, tiesiog užpilkite ant viršaus ir palikite pastovėti 2 min. Tada gerai išmaišykite iki vientisos masės. Įmaišykite į kiekvieną mišinį po 15 g sviesto (45 g padalinti į tris dalis). Į juodo šokolado mišinį įmaišykite amaretto skonio sirupą. Į balto - virtą kondensuotą pieną, o į pieniško šokolado - kavą.  Ant viršaus uždėkite apskritimą (iškirpkite pagal dubens diametrą) iš kepimo popieriaus. Tą patį galima padaryti ir su maistine plėvele. Svarbu uždėti kepimo popierių arba maistinę plėvelę ant kremo viršaus, o ne tiesiog uždengti, nes kitaip kremas pasidengs tokia "odele" ir ją reikės nuimti (galima aišku ją skaniai suvalgyti). Atvėsinkite ir laikykite uždengtą šaldytuve. Kremą geriausia gaminti iš vakaro. 


Plikytas kremas su thermomiksu:

Sudėkite nesaldintą kondensuotą pieną, cukrų, krakmolą, kiaušinius ir trynius į thermomikso indą ir virkite 7-10 min. 90 C. 4 gr. Tiesiog nuo 7 min. stebėkite kremo konsistenciją. Nepervirkite. 

Toliau viskas, kaip aprašyta aukščiau.

Surinkimas:

Išimkite biskvitus iš kepimo formų ir perpjaukite kiekvieną per pusę. 
Padėkite vieną dalį ant torto pagrindo. Dalį sviestinio kremo įdėkite į konditerinį maišiuką ir išspauskite kremą palei vidinį tešlos kraštą, formuojant kažką panašaus į šulinį. Vidų pripildykite juodo šokolado kremu, uždėkite ant viršaus kitą tešlos dalį ir vėl padarykite šulinį/ bortelį. Jis iš esmes yra reikalingas tam, kad plikytas kremas neištikštų į išorę ir liktų viduje, ten kur jam ir priklauso. Pripildykit jį pienišku kremu. Ant viršaus uždėkite kitą tešlos dalį ir vėl padarykite bortelį, pripildykite jį balto šokolado kremu. Ant viršaus uždėkite paskutinę tešlos dalį. Šonus ir torto viršų patepkite sviestiniu kremu ir išlyginkite su mentele. 







Braškių tortas:



Sudėtis:


  1. biskvitas 
  2. braškių kremas
  3. biskvitas
  4. plikytas kremas
  5. praline 
  6. biskvitas
  7. plikytas kremas
  8. praline
  9. biskvitas


Biskvitas:


  • 70 g sviesto
  • 170 g miltų
  • 1 v.š. krakmolo
  • 6 didėli kiaušiniai
  • žiupsnis druskos
  • 200 g cukraus
Braškių kremas:

  • 230 g mascarpone arba philadelphia kambario temperatūros sūrio
  • 115 g kambario temperatūros sviesto
  • 115 g cukraus pudros
  • 1 a.š. vanilės ekstrakto
  • žiupsnis druskos
  • 2 stiklinės supjaustytų braškių (prieš naudojant   nuvarvinkite kiaurasamtyje)
Plikytas kremas - 1/2 kiekio

Sausa praline:

  • 150 g cukraus
  • 150 g lazdyno riešutų (be odelės)

Biskvitas:

Įkaitinkite orkaitę iki 175 C. Išklokite dviejų 20 cm diametro apvalių kepimo formų dugną kepimo popieriumi. Formų šonų niekuo netepkite. 

Sviestą išlydykite. Miltus sumaišykite su krakmolu ir persijokite. 
Puode užvirkite nedidelį kiekį vandens, maždaug 1/4 puodo. Sumažinkite ugnį iki vidutinės. Sumaišykite kiaušinius, cukrų ir druską. Pradėkite plakti su mikseriu ir padėkite dubenį (atsparų karščiui) ant garų vonelės. Plakite kol mišinio temperatūra pasieks 48 C. (bus labai šiltas). Nuimkite dubenį nuo garų vonelės ir plakite toliau 3-5 min. kol masės apimtis patrigubės. Tešla yra gerai išplakta jei su šaukštu perbraukus tešlą ji iškarto negrįžta į pradinį būvį, o šiek tiek išlaiko pakitusią formą. Per 3 kartus atsargiai su mentele įmaišykite miltus. Paimkite pora šaukštų tešlos ir sumaišykite juos su sviestu. Atsargiai įmaišykite mišinį į tešlą. Padalinkite tešlą lygiai į 2 kepimo formas ir išlyginkite viršų. Pašaukite į orkaitę, kepkite 30-40 min. Patikrinkite su mediniu pagaliuku -  ištrauktas jis turi likti sausas. Ataušinkite kepimo formoje.


Braškių kremas:

Virtuvės kombaino inde suplakite iki standumo sviestą. Įdėkite sūrį, cukrų, vanilę ir druską, suplakite iki kreminės konsistencijos. 

Sausa praline:

Įberkite cukrų į puodą ir virkite kol jis ištirps ir taps gintarinės spalvos (virkite ant vidutinės ugnies, kad karamelė nesudegtų). Greitai įmaišykite riešutus ir viską išverskite ant kepimo popieriaus lapo. Paskirstykite tolygiai ir palikite atvėsti. Sulaužykite dalimis ir virtuvės kombaine sumalkite iki trupinių konsistencijos.

Surinkimas:

Išimkite biskvitą iš kepimo formų ir sudėkite vieną ant kito. Paimkite 20 cm diametro torto padėkliuką (kartoninį) (arba kepimo formą) ir padėkite ant biskvito taip, kad jis uždengtų nedidelę pusmėnulio formos dalį (kamputį). Su aštriu peiliu išpjaukite tą dalį iš biskvitų. Plačiau su nuotraukomis apie tai - čia. Taip yra daroma tam, kad būtų galima  abu tortus sujungti į vieną. Sujungti jie sudarys formą "8". 
Kiekvieną  biskvito dalį perpjaukite per pusę. Turėsite 4 dalis. 
Išimkite šokoladinį tortą iš šaldytuvo ir padėkite ant didesnio padėklo tortams (tokio, ant kurio tilptų abu tortai). Padėkite (prijunkite) vieną biskvito dalį prie šokoladinio torto. Patepkite 1/2 braškių kremo ir ant viršaus tolygiai paskirstykite braškės. Uždenkite viską likusiu 1/2 kremo. Ant viršaus padėkite antrą biskvito dalį. Dalį sviestinio kremo įdėkite į konditerinį maišiuką ir išspauskite kremą palei vidinį tešlos kraštą, formuojant kažką panašaus į šulinį. Vidų užpildykite plikyto kremo sluoksniu, o viršų pabarstykite praline. Uždėkite tračią biskvito dalį ir pakartokite ta patį: sviestinio kremo bortelis, plikytas kremas ir praline. Uždėkite paskutinę biskvito dalį. Šonus ir torto viršų patepkite sviestiniu kremu ir išlyginkite su mentele.  

Torto šonus aplipdykite sutrupintais vafliniais vamzdeliais. Viršuje suformuokite trejetą iš šokoladinių trupinių. Plačiau apie tai čia. Likusią sviestinio kremo dalį nuspalvinkite žaliai. Įdėkite kremą į konditerinį maišiuką su skylėtu antgaliu (štai tokiu) ir papuoškite tortą žole (laisvą nuo kelio vietą). Ant kelio patupdykite mašiną, o ant žolės medžius ir gėles. 

Skanaus







Įkvėpimas:

Fine Cooking magazine Issue 122
Sprinkle Bakes
E. M. Prueitt and Ch. Robertson "Tartine" 
The Domestic Project


No comments:

Post a Comment