Wednesday, July 12, 2017

Jogurto "putos" su žemuogėmis ir klevų sirupu


Dar vienas žmogus, kuriuo labai žaviuosi yra Ferran Adria. Kuo daugiau apie jį sužinau, tuo labiau suprantu kaip jis peraugo savo (mūsų) laiką. Youtube vis surandu jo paskaitų ir pasileidžiu virtuvėje kai kažką darau (ir jums rekomenduoju). Nepasakosiu jo istorijos, nes ji jo visai nenusako. Taip, jo istorija ir jo darbai įspūdingi, bet tai, kas iš tiesų yra patrauklu ir traukia kaip magnetas - tai jo mąstymas, jo požiūris kūrybą ir jos skatinimas. Atrodo tiek visko jau yra išrasta ir sukurta, mes vis girdim ir jau patys kartojame, kad rato antrą kartą neišrasi, kad dviratis jau išrastas ir, kad nieko tu čia naujo nepadarysi. Bet iš tiesų mes per mažai klausinėjame (savęs irgi), per daug dalykų yra mums savaime suprantami ir per daug tikim, kad viskas yra tik taip, kaip yra (nes taip buvo 100 metų). Mane visada priverčia nusišypsoti F. Adria vis kartojamas pvz. apie citrusinius vaisius ir apelsinus. Ar žinote kiek yra citrusinių vaisių rūšių? - 2500  :-) o apelsinų? - daugiau nei 1000. Tūkstantis rūšių... ar įmanoma apie jas viską žinoti? :-) ar manote, kad apelsinas tai tik apelsinas? ir tiks bet koks iš maisto parduotuvės už kampo? :-) O žinote iš kur apelsinai? iš Kinijos :-) juos iš ten atvežė... kas? - Arabai :-) Bet mes apelsinų nesiejame su Kinija, tiesa? :-) 
Ar jus kartais pagalvojate, kiek aplink yra dalykų, kuriuos sukūrė žmogus, o ne gamta (aš kalbu apie maistą) ir kiek mes viska laikome savaime suprantamu dalyku?

Receptas yra yra iš  F. Adria knygos "The Family Meal". Knyga skirta namams, joje yra pateikti receptai patiekalų, kurie buvo gaminami elBulli restorano darbuotojams pamaitinti.  Labai paprasti ir pagaminami receptai (lyginant su  elBulli reputacija). F. Adria mano, kad sotus darbuotojas - tai laimingas darbuotojas ( o toks dirba geriau). :-)

Jei neturite sifono, mišinį galima tiesiog suplakti su mikseriu, bet tekstūra ir skonis bus kitoks.




Jogurto "putos" su žemuogėm ir klevų sirupu



  • 400 g natūralaus jogurto
  • 100 ml grietinėlės 36 proc. riebumo
  • cukraus pagal skonį
  • sifonas (0,5l) + 1 balionelis pakrovimui
  • žemuogės
  • klevų sirupas

Jogurtą, grietinėlę ir cukrų sumaišykite iki vientisos konsistencijos ir perkoškite per sietelį. Įdėkite į sifoną. Užsukite ir pakraukite jį su balionėliu. Įdėkite į šaldytuvą bent pusvalandžiui. 
Sifoną prieš naudojant gerai pakratykite. Putos labai lengvos ir purios. Pateikti su žemuogėm (arba su jums patinkančiomis uogomis) ir klevų sirupu. skanaus.

p.s. turėtų pakakti 4 žmonėms, na...bet jei pasmaližiauti tai realiai 2 :-D 



Įkvėpimas: F. Adrie "The Family Meal"

No comments:

Post a Comment