Wednesday, May 14, 2014

Vėlyva vakarienė - balta pica su šviežia mozzarella ir pomidorų salotomis.

Gyvenimas yra pilnas staigmenų. Nežinai kur rasi, o kur prarasi :) Kartais, kai viskas atrodo sumaltai šūdinai, į durys paskambina... :) ir gauni nuostabių lauktuvių iš Italijos. Net susigraudinau, garbės žodis. 

Turime su vyru nuostabių draugų, kurie mėgsta ir vertina skanų maistą. Man, be abejo, tai yra aktualiau :D Bet ar jus įsivaizduojate, koks kaifas vakaroti ir laisvai plepėti apie virtuvę? Nes šiaip dažniausiai mane kas nors iš mandagumo kažko paklausia apie maistą ir aš pasakau monologą...atsidūstu ir suprantu, kad ką tik kalbėjau apie gyvenimą Marse (maždaug tokia būna reakcija).
Todėl, kai pamačiau Robertą su maišeliu (kuriame buvo sūris) ir išgirdau - "tiesiog važiavau pro šalį namo iš Italijos, čia, va, jums sūris lauktuvių"...supratau kad šūdą jau praplaukiau (o diena buvo būtent iš tų) ir dabar viskas bus gerai, labai gerai :) 
Robertai, aš tau esu laaabai dėkinga:) iš manęs vakarienė :)

Vakare vyras turėjo grįžti iš savo ralio, todėl nusprendžiau paruošti vėlyvą vakarienę. Tyliai pasvajojau kaip mažius užmigs laiku :D (kol kais orkaitę) ir mes pasėdėsim dviese (kaip senais gerais laikais) prie gardžios baltos picos (o pasirinkau ją dėl jos korėtumo ir "purumo", kuris, mano manymu, puikiai tiks prie mozzarellos ir pomidorų) nuostabaus sūrio  su pomidorų salotomis. Ai, dar pamiršau, taurė raudono vyno :D Norėjosi paprasto ir jaukaus vakaro dviese. Viskas daugmaž taip ir buvo... Daugmaž... na, juk ne viskas nuo manęs priklauso.


p.s. baltą picą kepiau dar ir todėl, kad nuodėme būtų kišti tokį skanų sūrį į orkaitę. Šviežias jis dieviškai skanus.




Balta pica be minkymo



  • 400 g. miltų
  • 1/4 a.š. sausų mielių
  • 1/2 a.š. druskos
  • 1 a.š. cukraus
  • 350 g. vandens
  • apie 60 ml. alyvuogių aliejaus
  • druska
  • pora šakelių šviežiu čiobrelių
  • pateikimui: 
      • mozzarella
      • pomidorų salotos:
            • 1 labai didelis ir skanus pomidoras
            • druska
            • pipirai
            • 1/3 saujos česnako laiškų (šviežių)
            • šlakelis granatų sirupo

Dubenyje sumaišykite miltus, mieles, druską ir cukrų. Įpilkite vandenį ir su šaukštu arba ranka viską sumaišykite iki vienalytės masės. Minkyti nereikia. 
Patepkite kitą dubenį aliejumi ir perkelkite į jį tešlą. Uždenkite dangčiu (nesandariai) ir palikite kambario temperatūroje kilti 8-10 val. Per tą laiką tešla pakils ir suburbuliuos. 
Gausiai ir dosniai pabarstykite kočiojimo kilimėlį miltais ir perkelkite ant jo tešlą.


Originaliame recepte yra kepama viena stoooora pica. Aš kepiau porą plonesnių. Taigi, padadalinkite tešlą į dvi dalis. Perkelkite ją ant kepimo popieriaus (rekomenduojama ją formuoti ir antrą kartą kildinti tiesiai ant ližės, bet kadangi ji labai jau lipni, tai vėliau, bent jau man, labai sunkiai "nuslydo" nuo ližės ant kepimo akmens, todėl aš rekomenduoju formuoti ir kildinti ant kepimo popieriaus). Nekočiokite tešlos, tiesiog suvilgykite (jei taip galima pasakyti) delnus alyvuogių aliejuje ir "ištepkite" tapšnodami tešlą (atsargiai neprakiurdinkite jos) į apvalų, ne per ploną apskritimą. Pabarstykite picas druska, čiobreliais ir apipilkite aliejumi. Uždenkite maistine plėvele ir palikite pakilti 1-2 val. (aš kildinau 1 val.)  Likus pusvalandžiui iki kildinimo pabaigos įdėkite kepimo akmenį į orkaitę ir įkaitinkite ją iki 255 C. Jeigu neturite kepimo akmens, tai tiesiog įkaitinkite kepimo skardą. 
Pašaukite picą į orkaitę ant kepimo akmens (su kepimo popieriumi) ir kepkite apie 10 min. kol gražiai apskrus.
Tuo tarpu paruoškite įdarą.  Tiesiog supjaustykite pomidorą ir susmulkinkite česnako laiškus. Visus pomidorų salotų ingredientus sumaišykite. Leiskite porą minučių pastovėti ir nuvarvinkite kiauraindyje. Mozzarellą suplėšykite gabaliukais. Sakoma, kad tikra mozzarella nepjaustoma, o plėšoma ir tikrai taip skaniau :)
Išimkite picą iš orkaitės ir iš karto pateikite su mozarella ir pomidorų salotomis. Mėgaukitės, kol kepa antra pica. 

Skanaus






Įkvėpimas: Jim Lahey "My bread" 

8 comments:

  1. Tu ziauri!!! Va butent del pamatyti sio recepto, ryt keiciu meniu ;) bus strinienos troskinys ala chili con carne ir butent su siuo picos padu :) nu atrodo tai NEREALIAI!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tai ne as ziauri :D tai pica ziauriai skani :) mano planus ji irgi pakoregavo...savaitgali planavau bandyti nauja recepta juodos duonos :) dabar kepsiu focaccia sios picos padrindu :)

      Delete
  2. Niam norėčiau dabar gabaliuko pietums

    ReplyDelete
    Replies
    1. aciu :) ir as tiesa pasakius dabar noreciau gabaliuko :)

      Delete
  3. Laba diena. Skaitau Jūsu bloga jau kokius 2 metus. Žaviuosi Jūsu saldžiais šedevrais ir viliuosi, kad galbūt kada nors ir man pavyks pagaminti kažka bent jau panašaus. Eiliniai kepiniai jau pabodo, be to jau ten nera ka tobulinti, taigi nusprendžiau pabandyti prancūziškus desertus. Taigi Jūsu blogas man bus geriausias receptu vadovas. Viskas būtu puiku, bet kazkaip paskutiniu metu, taip sutrumpėjo para, kad negaliu savo pomėgiui skirti nors kiek daugiau laiko. Bet kada nors vėliau tikrai išmoksiu kepti prancūziskus desertus. Bet dabar prie reikalo. Pica. Man ji nepavyko. Tesla man gavosi per skysta net po kildinimo. Ji buvo panaši į mieliniu blynu tešla, bet ne į picos. Iškepiau, skonis geras, bet ji nelabai man pakilo ir kepant, be to nebuvo gražiu skyliu, kaip pas jus nuotraukoje. Kita karta bandžiau dėti daugiau miltu, bet nepavyko visai. Tokia pačia pica kepa ir Aušra iš Vaiku ir vanilės (įrašas picerija Beddia), jai tesla gaunasi manau irgi gera. Taigi manau kalti miltai. Kokius šiai picai miltus naudojate Jūs? O gal yra dar kokia paslaptis? iš anksto dėkoju už atsakyma. Sėkmės ir dar karta dėkui už receptus, kuriais dalinatės su skaitytojais..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Labas vakaras,
      viskam savo laikas:) manau ateis diena kai stebuklingai atsiras tam laiko, o noro jau turite :) As irgi visur po truputi judu:) nes visu pirma tai turi teikti malonuma, juk ne prievole kazkokia:)
      Del picos. Kaip smagu kad jus man ja priminete, senokai kepiau:) penktadieni reikes kepti:) Man sunku pasakyti kur butent slypi klaida del kurios nesigauna Jums pica. Tokie dalykai geriausia matos kai matai:) stovi uz nugaros. Tesla tikrai neturi buti tolia skysta kaip blynu tesla. Ji turi buti ...na kaip cia apibudinti...zinot Youtube yra nemazai video duona be minkymo (bread without kneading) gal paziurekite, ten matysis konsitencija teslos. Dar pabandykite panaudoti kitas mieles, nes tai irgi turi itakos. Sekmes

      Delete
  4. Ačiū už paskatinima. Dėl picos. Jei ne paslaptis, kokius miltus naudojate šiai picai?

    ReplyDelete
    Replies
    1. As naudoju miltus su nemazesniu nei 12 proc baltymu kiekiu (nurodyta buna sudedyje miltu).

      Delete