Wednesday, September 23, 2015

Orkaitėje kepti burokėliai su avinžirniais ir aštriu jogurtu



Stalas apkrautas maisto gaminimo žurnalais. Žurnalai prikaišioti poperėlių ir sužymėti lipniais lapeliais. Tai yra mano kokybės kontrolė. Norint ją praeiti žurnale turi būti keli labai viliojantys receptai ir bent pora iš jų - pagaminami (geriausia jei dabar, o ne prie progos). Kitaip negalima. Dabar kai informacija nesustabdomai liejasi pro visus plyšius, yra gan sunku sustoti ir pasirinkti. Patiekalų nuotraukos vienos gražesnės už kitas, visaip kaip vilioja mus pasirinkti būtent juos. O mums vis atrodo, kad kitame puslapyje bus kažkas dar geriau. Galų gale jau nežinai žmogus ko ir nori ir ar nori ko nors apskritai. 
Todėl sukūriau sau tokią sistemą - kai gaunu naują maisto žurnalą, sužymiu kas man patiko ir tą pačią arba kitą savaitę kažką iš to pagaminu. Jei taip nutinka, tai žurnalas pateisino save ir jam rasis vietos lentynoje. 
Šitas receptas buvo pažymėtas kaip stalo žvaigždė. Toks šitas patiekalas ir yra. Tylus murmesys "kas čia?" garantuotas, kaip ir pakelti iš nuostabos antakiai. Gaminau jį šeštadienio šeimos pietums. Abejingų nebuvo. Labai įdomus ir mums neįprastas derinys bei skonis. Mama vis tyliai šypsodamasi kartojo "na ir sugalvok tu taip... burokėliai..." :)
Iš tiesų užsienyje burokėliai yra labai populiarūs ir juos galima sutikti ir šokoladiniame torte ir virtiniuose bei kaip garnyrą vietoje bulvių. 






Orkaitėje kepti burokėliai su avinžirniais ir aštriu jogurtu



  • 8 labai maži arba 4 vidutinio  dydžio burokėliai
  • 1 v.š. za'atar prieskonių (dabar jų galima nusipirkti parduotuvėje "Aliejus")
  • 1 v.š. sumac prieskonių (yra pirkti čia
  • 1 v.š. malto kumino
  • 1 skardinė ( 400 g) konservuotų avinžirnių, nukoštų ir praskaulautų
  • alyvuogių aliejus
  • 1 a.š. citrinos sulčių
  • 1 a.š. granatų sirupo
  • 200 g natūralaus graikiško arba turkiško jogurto
  • 1 v.š. harissos pastos (yra pirkti čia
  • 1 a.š. sumaltų čili pipirų (prieš juos naudojant paragaukite, gal aštrumo jums ir be jų pakaks)
  • mėtų lapai pateikimui

Įkaitinkite orkaitę iki 200 C. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi (bus mažiau plovimo vėliau). 
Burokėlius perpjaukite per pusę, jei naudojate mažus, o jei didesnius - padalinkite juos į 4 dalis. 
Sumaišykite za'atar, sumac ir kuminą. Dubenyje sumaišykite burokėlius, avinžirnius, prieskonius su šlakeliu aliejaus ir išverskite viską į kepimo skardą. Tolygiai paskirstykite ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 30 min. arba kol burokėliai iškeps.
Tuo tarpu sumaišykite jogurtą, citrinų sultis, granatų sirupą, druską ir harissa. Įdėkite jogurtą į lėkštę ir tolygiai paskirstykite. Burokėlius ištraukite iš orkaitės ir pasūdykite (nėra būtina, bet man taip skaniau). Padėkite burokėlius ir avinžirnius į lėkštę ant jogurto. Galima dar pabarstyti čili pipirais. Skanaus.

Įkvėpimas: Goodfood Magazine September 2015

2 comments:

  1. Dabar pas mus irgi burokėlių metais, tai dažnai iš jų ką nors gaminu. Šitą receptuką reikės būtinai išbandyti, nes beveik viską jau ir taip turi spintelėse :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sveiki, labai tikiuosi kad patiekalas patiks:)

      Delete