Dar viena vasaros skola. Jaučiuosi kaip studentė rudenį, bandydama prisivyti laiką.
Skolų geriausia neturėti, nes tenka viską mokytis iš pradžių. Receptus irgi geriausia aprašyti iš karto, nes vėliau sunku pagauti tą pačią nuotaiką ir skonį.
Kai pamačiau šį tortą laukiau vasaros ir braškių sezono, kad jį pagaminti. Tai labai gaivus ir lengvas tortukas. Iš tikrųjų - čia tiktų bet kokios uogos, bet man jis pats pačiausias su braškėmis.
Braškių Bavarian Tortas
Uogos:
- 580 g braškių (išplautos ir nuvalytos)
Chiffon tortas:
- 250 g miltų
- 1,5 a.š. kepimo miltelių
- 230 g cukraus
- 0,5 a.š. druskos
- 100 ml aliejaus
- 5 tryniai
- 135 ml vandens
- 1,5 a.š. vanilės ekstrakto
- 8 baltymai
- 1 a.š. nutarkuotos citrinos žievelės
- 1/2 a.š. citrinos sulčių
Braškių piure:
- 170 g braškių
- 50 g cukraus
- žiupsnis druskos
Įdaras:
- 1/2 plikyto kremo
- 500 ml grietinėlės
- 15 g želatinos
Viršus:
- 300 ml grietinėlės
- 2 v.š. cukraus pudros
Chiffon tortas:
Įkaitinkite orkaitę iki 160 C (be ventiliatoriaus). Išklokite 23 cm diametro apvalios kepimo formos dugną kepimo popieriui. Šonų niekuo tepti nereikia.
Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, 190 g cukraus ir druską. Kitame dubenyje sumaišykite aliejų, trynius, vandenį, vanilės ekstraktą bei citrinos žievelę (arba citrinos ekstraktą). Supilkite trynių ir aliejaus mišinį į dubenį su miltais ir energingai sumaišykite iki vientisumo (maišymo laikas apie 1 min).
Dubenyje suplakite baltymus iki putų, tada įpilkite citrinos sultis ir plakite iki purumo (neperplakite - masė turi būti puri, bet ne super standi). Berkite po truputį cukrų (likusius 40 g) ir plakite iki blizgios, purios, formą išlaikančios konsistencijos.
Dalimis atsargiai, kad išsaugoti kuo daugiau oro, įmaišykite baltymus į tešlą. Nepermaišykite.
Įdėkite tešlą į kepimo indą ir išlyginkite viršų. Pašaukite į orkaitę ir kepkite 45-55 min., kol medinis pagaliukas, įkištas į vidurį ir ištrauktas, liks sausas. Išimkite iš orkaitės ir palikite atvesti kepimo formoje. Išimkite iš kepimo formos ir padalinkite tortą į 2 lygias dalys.
Braškių piure:
Sudėkite visus ingredientus į virtuvės kombaino indą (arba į blenderį) ir sumalkite iki vientisos konsistencijos.
Įdaras:
Iš vakaro pagaminkite plikytą kremą. Išimkite jį iš šaldytuvo ir suplakite (virtuvės kombaine su mentelės priedu) iki vientisos konsistencijos.
Želatiną užpilkite šlakeliu vandens ir palikite išbrinkti.
50-100 ml grietinėlės pakaitinkite ir ištirpinkite joje išbrinkusią želatiną.
Grietinėlę suplakite. Plakdami įpilkite želatiną. Atsargiai (ir švelniai) sumaišykite plikytą kremą ir grietinėlę.
Įdarą reikėtų panaudoti per 10 min., nes jis greitai stingsta.
Viršus:
Suplakite grietinėlę su cukraus pudra.
Surinkimas:
Apvalios (geriausia su nuimamais šonais) 23 cm diametro kepimo formos dugną išklokite kepimo popieriumi, o šonus acetato juosta (arba maisto plėvele).
Padėkite viena torto dalį į kepimo formą. Patepkite ją 1/2 braškių piure. Ant viršaus paskirstykite plonu sluoksniu (6 mm) įdarą. Dalį braškių perpjaukite per pusę ir pjūviu į išorę išdėliokite palei kraštą (taip, kad braškės pjūviu priglustu prie acetato plėvelės). Likusias braškes (nesupjaustytas) pastatykite smailiąja dalimi į viršų, taip pripildydami braškėmis visą torto vidinę dalį. Ant viršaus paskirstykite likusį įdarą. Padėkite ant viršaus antrą tešlos dalį ir viršų patepkite likusią braškių piure. Viršų uždenkite maisto plėvele ir prispauskite (pvz. lėkšte, o ant jos galima padėti ką nors sunkaus). Palikite šaldytuve mažiausiai 4 val.
Išimkite iš šaldytuvo ir iš formos. Viršų papuoškite plakta grietinėle.
Skanaus
Įkvėpimas: E. M. Prueitt and Ch. Robertson "Tartine"
No comments:
Post a Comment