Sunday, January 7, 2018

Is it really over?



Vakar buvo Trys karaliai, kurie tradiciškai užbaigia kalėdinį laikotarpį. Rašau VAKAR, nors iš pradžių automatiškai parašiau šiandien. Visos dienos susiplakė ir atrodo, kad tas Kalėdinis traukinys (na tas, iš Coca Colos reklamos) vis dar važiuoja. Nupuošiau eglę, namus, bet galvoje liko Kalėdinių dainų fonas. 
Kodėl šventės prabėga taip greitai? Tiek laukimo, pasiruošimo ir pssss, jos jau toli, ten, už nugaros. O pasidžiaugti? Kada pasidžiaugti? 
Tai pirmas šių metų įrašas. Tebunie jis šiek tiek šventinis. Sveikinu visus su visom, visom šventėm, kurios jau prabėgo, bet dar tikrai grįš. Linkiu tik vieno :-) skirti daugiau laiko sau, šeimai :-) Linkiu pasidžiaugti į valias, viskuo ir visada. 







Kalėdinis keksas su džiovintais vaisiais, kriaušėmis ir obuoliais


Išeiga 2 keksai

Vaisiai:


  • 150 g granny smith obuolių
  • 150 g kriaušių
  • 90 g šviežiai išspaustų apelsinų sulčių
  • vanilės ankštis
  • 100 g Grand Marnier likerio
  • 25 g apelsinų cukatų
  • 90 g džiovinto imbierio
  • 90 g džiovintų persikų
  • 70 g džiovintų slyvų
  • 10 g balzaminio acto

Tešla:

  • 200 g pieno
  • 2 aniso žvaigždės
  • 3 gvazdikelių
  • 1 apelsino žievelė
  • 135 g minkšto sviesto
  • 120 g rudo cukraus
  • 165 g medaus
  • 52 g kiaušinių (kambario temperatūros)
  • 160 g miltų
  • 90 g grikių miltų
  • žiupsnis druskos
  • 10 g kepimo milteliai
  • žiupsnis malto imbierio
  • žiupsnis malto cinamono
  • 1/2 a.š. prieskonių mišinio "Meduolis"
  • migdolų drožlės 
  • džiovinti vaisiai, cukatai  bei riešutai papuošimui

Vaisius paruoškite iš vakaro:

Obuolius ir kriaušes nuvalykite ir supjaustykite nedideliais kubeliais. Maždaug tokio pat dydžio kubeliais supjaustykite visus likusius džiovintus vaisius.
Obuolius ir kriaušės sudėkite į puodą kartu su apelsinų sultimis ir vanilės sėklomis. Troškinkite ant mažos ugnies, kol vaisiai suminkštės (atsargiai stebėkite, kad vaisiai tik suminkštėtų, bet nevirstų koše). Sudėkite supjaustytus džiovintus vaisius ir įpilkite Grand Marnier, troškinkite dar 5 min. Įpilkite balzaminį actą ir viską atsargiai išmaišykite. Uždenkite ir palikite nakčiai. 

Tešla:

Įkaitinkite orkaitę iki 170 C. Paruoškite porą kekso kepimo formų (aš naudojau vieną stačiakampę, kitą apvalią 14 cm diametro torto kepimo formą) - patepkite jas sviestu, apibarstykite migdolų drožlėmis ir pabarstykite miltais. 

Visus sausus ingredientus sumaišykite ir persijokite (miltus ir prieskonius).
Pieną, kartu su anisu, gvazdikėliais ir žievele sudėkite ir puodą ir užvirkite. Uždenkite ir palikite pastovėti 10-15 min., kad pritrauktų. Aniso žvaigždes ir grazdikėlius išimkite. 
Sviestą suplakite su cukrumi iki purumo (kreminės konsistencijos), įdėkite medų ir vėl suplakite iki kreminės konsistencijos. Plakant po truputį pilkite kiaušinius. Masė turi būti vientisa. Dalimis įmaišykite paeiliui pieną (šiltą, ne karštą) ir sausus ingredientus. Gale įmaišykite vaisių įdarą. 
Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 50 min. Kai medinis iešmukas, įkištas į kekso vidurį ir ištrauktas, lieka sausas - keksas iškepęs. Jei keksas pradėjo per daug ruduoti, tai uždenkite jį su folija ir kepkite toliau. 
Išimkite keksą iš orkaitės ir ataušinkite. 
Pagaminkite sirupą iš vandens, cukraus ir Grand Marnier (lygiomis dalimis). Marlę suvilgykite sirupu ir apvyniokite ja keksą.  Apsukite keksą su folija ir palikite vėsioje vietoje 2-3 sav. Kartas nuo karto išvyniokite keksą ir marlę vėl suvilgykite  su sirupu. 
Išvyniokite keksą, aptepkite neutralia glazūra arba pašildytu apelsino džemu ir papuoškite džiovintais vaisiais bei cukatais.  Skanaus




No comments:

Post a Comment