Vieną dieną netyčia pataikiau ir pažiūrėjau Oliverio laidą apie greitai paruošiamą maistą. Ne, ne apie greitą maistą, o apie pilnavertę vakarienę (arba pietus), kuriuos galima paruošti per pusvalandį. 30 min. skamba neįtikinamai (bent jau man), bet labai viliojančiai, nes kartais tik tiek ir turime sukurti kokiam šedevrui kai pilvas gurgia.
Be abejo tam, kad įvyktų stebuklas reikia kaip reikia pasiruošti. Visi ingredientai turi būti paruošti ir po ranka. Visi reikalingi rakandai ant stalo ir pasiruošę dirbti.
Išbandžiau. Tikrai greitai vakarienė garavo ant stalo. Į pusvalandį neįtilpau, bet ne daug atsilikau. Likau labai maloniai nustebinta ir padrąsinta ir toliau bandyti Olivelio receptus.
Orkaitėje kepta menkės file su bulvių košė
Žuvis:
- 2 menkes filė po 600 g (aš naudojau Arktinės menkės filė - pirkta parduotuvėje "Šiaurės jūra")
- 1 a.š. pankolių sėklų
- 200 g baltos duonos
- 4 skiltelės česnako
- 15 g ančiuvių file aliejuje
- 140 g džiovintų pomidorų aliejuje
- sauja šviežių bazilikų
- 1/2 čili pipiro
- 40 g parmesano (arba džiugo) sūrio
- 1 citrina
- balzaminis actas
- keletas šakelių šviežio rozmarino
- keltas šakelių šviežių čiobrelių
- druska
- balti pipirai
Padažas:
- 1 a.š. kaparėlių
- 3 maži marinuoti agurkai
- sauja šviežių petražolių
- 15 g ančiuvių file aliejuje
- 1 citrina
- 200 g majonezo
- šlakelis alyvuogių aliejaus
- saldi džiovinta malta paprika
Košė:
- 4 didelės bulvės
- 500 g šaldytų žirnelių
- 30 g sviesto
- šlakelis mėtų padažo (aš naudojau mėtų sirupą)
- druska ir pipirai
- šlakelis alyvuogių aliejus
Košė:
Bulvės nuskuskite ir supjaustykite kubeliais, įdėkite į pasūdytą vandenį ir užvirkite. Sumažinkite ugnį iki vidutinės ir virkite, kol išvirs (apie 10 min., nes smulkiau supjaustytos bulvės išverda greičiau). Įberkite žirnius, uždarykite dangtį ir išjunkite ugnį. Palikite pastovėti 5 min. Nukoškite vandenį ir grąžinkite puodą ant viryklės. Keltą minučių virkite ant dideles ugnies, kad išgaruotų drėgmė. Įdėkite sviestą, šlakelį alyvuogių aliejaus, mėtų padažo, druską ir pipirus ir viską stambiai sutrinkite su bulvių grūstuve.
Žuvis:
Įkaitinkite orkaitę iki 200 C (su grilio funkcija).
Įpilkite šlakelį aliejaus į kepimo indą ir pabarstykite druska, maltais baltais pipirais ir pankolio sėklomis. Įdėkite žuvį į kepimo skardą ir išvoliokite prieskoniuose. Padėkite file oda į apačią ir apšlakstykite aliejumi. Pašaukite į orkaitę ir kepkite 5 min.
Tuo tarpu virtuvės kombaine paruoškite duonos trupinius:
Duoną supjaustykite ir įdėkite į virtuvės kombaino indą kartu su 2 skiltelėmis česnako ir šlakeliu aliejaus iš ančiuvių skardinės ir sumalkite iki trupinių konsistencijos. Išimkite trupinius iš virtuvės kombaino indo.
Į virtuvės kombaino indą įdėkite 2 skilteles česnako, džiovintus pomidorus (be aliejaus), ančiuvių file, čili, baziliką ir sūrį. Citrinos žievelę nutarkuokite (be baltos dalies) ir įdėkite į virtuvės kombaino indą kartu su citrinos sultimis. Įpilkite šlakelį (galima net du) balzaminio acto ir viską sumalkite iki pastos konsistencijos. Išimkite žuvį iš orkaitės ir tolygiai patepkite viršų su pagaminta pasta. Pabarstykite pagamintais duonos trupiniais, o ant viršaus padėkite aliejumi pateptas rozmarino ir čiobrelio šakeles ir grąžinkite į orkaitę. Kepkite apie 10 min.
Padažas:
Į virtuvės kombaino indą įdėkite agurkus, kaparėlius, ančiuvių file (kartu su aliejumi iš indelio) ir petražolės, nutarkuotą citrinos žievelę, 1/2 citrinos sulčių, šlakelį alyvuogių aliejaus ir viską sumalkite iki vientisos konsistencijos. Sumaišykite su majonezu, paragaukite ir, jei reikia, paskaninkite druska, pipirais ir citrinos sultimis bei malta paprika.
Pateikite bulvių košę su žuvimi ir padažu. Skanaus
Įkvėpimas: Jamie Oliver "Jamie's 30 minute meals"
No comments:
Post a Comment