Kai pamačiau šį pyragą tai iš karto nusprendžiau, kad savaitgalį kepsiu būtent jį. Jis gi šokoladinis ir man viskas tuo pasakyta. Trumpai pagalvojau apie tai, kad tikriausiai ne visi šeimoje apsidžiaugs mano pasirinkimu, bet dar kartą pažiūrėjau pyrago nuotraukas, aprašymą ir nustūmiau abejones į šalį. Neilgam, nes kai iškepiau pyragą ir jis jau aušo, paskaičiau komentarus po receptu...pasirodo pyragas daug kam pasirodė sotus, sunkus ir per riebus. Ką gi, skaityti komentarus kai pyragas jau iškeptas nėra protingiausias pasirinkimas. Neslėpsiu, man tai šiek tiek gadino nuotaiką. Bet tik šiek tiek, nes kažkodėl viduje žinojau, jog jis bus dieviškai skanus, tiesiog reikės pjaustyt mažais gabaliukais. Pyragas toks ir buvo - dangiškai švelnus ir skanus. Net po sočių pietų niekas nesiskundė, kad jis yra sunkus. Tikrai kepsiu jį dar kartą.
Pastabos, pastabėlės - jei jūs laikotės dietos arba propaguojate super sveiką gyvenimo būdą, tai šis pyragas yra tikrai tikrai ne jums, nes gausite širdies smūgį vien perskaitę ingredientų sąrašą. Taip, jis yra kaloringas, todėl jį reikia skanauti ir mėgautis mažais gabaliukais.
Nerekomenduoju keisti ingredientų, nes pyragas yra tobulas toks, koks yra. Pati svarsčiau gal mascarpone sūrį pakeisti trinta varške (dažnai taip darau) bet susilaikiau. Ir beje, čia tinka tik juodas kartus šokoladas, nes jis kažkaip subalansuoja skonį - pyragas nėra per saldus.
Pyragas yra vertas nuodėmės, bet, kad sąžinė būtų ramesnė, geriau visgi kepti jį esant progai ir pateikti gal visgi ne po sočių vaišių.
Šokoladinis aksominis pyragas
Padas:
- 200 g šokoladinių sausainių
- 100 g graikiškų riešutų
- 100 g labai minkšto sviesto
Įdaras:
- 250 g susmulkinto juodo šokolado (70 proc.)
- 3 kiaušinio tryniai
- 3 kiaušinio baltymai
- 150 g cukraus
- 1 a.š. vanilės ektrakto
- 500 g mascarpone sūrio
- 200 g grietinės (apie 20 proc)
- 100 g miltų
- 25 g kakavos
Pastaba: visi ingredientai turi būti kambario temperatūros.
Šokoladinius sausainius galima nusipirkti arba išsikepti. Aš kepiau :)
Šokoladiniai sausainiai:
- 250 g miltų
- 25 g kakavos
- 100 g cukraus pudros
- 200 g šalto sviesto
- 1/2 a.š. druskos
- 2 tryniai
- 1 a.š. kepimo miltelių
Virtuvės kombaine sumaišykite miltus, kakavą, cukraus pudrą, druską ir kepimo miltelius. Įdėkite gabaliukais supjaustytą sviestą ir trynius ir malkite kol tešla susijungs ir taps elastinga. Išimkite tešlą iš virtuvės kombaino ir padėkite ant maistinės plėvelės. Susukite ją į plėvelę ir suformuokite dešrą. Įdėkite į šaldiklį sustingti/sušalti.
Kai tešla bus labai kieta, išimkite ją iš šaldiklio ir išvyniokite iš plėvelės. Supjaustykite į lygius griežinėlius, maždaug 5 mm storio ir išdėliokit ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos. Subadykite sausainius su šakute ir pašaukite į iki 180 C įkaitintą orkaitę. Kepkite 10-15 min. Išimkite ir atvėsinkite.
Pyrago padas:
Stambiai sukapokite riešutus. Rankomis sutrupinkite sausainius ir sumaišykite su riešutais ir sviestu iki vientisos masės.
20 cm diametro formos dugną ir šonus išklokite kepimo popieriumi. Įdėkite masę į kepimo formą ir suformuokite padą. Įdėkite kepimo formą į šaldytuvą.
Įkaitinkite orkaitę iki 150 C (be ventiliatoriaus).
Šokoladą išlydykite.
Trynius suplakite su 100 g cukraus iki standumo - masė turi būti tirštą ir standi (su mikseriu gali tekti plakti apie 10 min).
Sumažinkite mikserio greitį ir paeiliui įmaišykite mascarpone sūrį ir šokoladą. Tada grietinę ir vanilės ekstraktą. Miltus sumaišykite su kakava ir persijokite, tada su mentele (rankomis) įmaišykite į tešlą.
Baltymus suplakite iki purumo ir berdami po truputį cukrų suplakite iki blizgios masės. Atsargiai dalimis įmaišykite baltymus į tešlą. Įdėkite tešlą į kepimo indą ir išlyginkite. Pašaukite į orkaitę ir kepkite 1 val. (pyrago šonai turi būti sustingę, o viduriukas - dar minkštas). Tada išimkite ir palikite pastovėti ramiai kepimo formoje 30 min. Tada išimkite iš kepimo formos ir ataušinkite ant grotelių.
Ataušusį pyragą pabarstykite kakava ir, jei norite, papuoškite avietėmis ir plakta grietinėlė arba mascarpone kremu.
Skanaus
Įkvėpimas: Вкусное искусство
Tai tas sviestas sausainiams turi būti šaltas ar kambario temperatūros?
ReplyDeleteSveiki, sviestas sausainiams turi būti šaltas. Pastaba dėl ingredientų temperatūros yra skirta įdarui.
Delete