Sunday, January 11, 2015

Marmurinis pyragas su šokoladiniu ganašu


Šitą pyragą mes su mažiumi kepėme jo krikšto mamai. Turiu tokią mažą laimę - padėjėją virtuvėje, kuris su rimtu veiku pareiškia "mama tai sunku - aš tau padėsiu" ir jau stumia kėdutę, kad palipti aukščiau. Ką gi, su tokias argumentais nelabai pasiginčysi. Tad dažnai šeimininkaujame virtuvėje kartu. 
Taigi mažius maišė tešlą (kas jam laaabai patinka), o aš sudėjau į kepimo indą (pasidalinome darbais ir atsakomybe). Pyragas yra labai tinkamas kepti su vaikais, nes iš tiesų tik tiek ir reikia - išmaišyti, sudėti ir iškepti. 
Po užkandžių (kurie, taip jau atsitiko, buvo gan sotūs) vietos pyragui nelabai ir liko. O gaila, nes tai gan skanus pyragas - drėgnas, minkštas ir kvapnus. 
Laima klausė ar kada kepu antra karta tą patį pyragą. Taip, kepu :) Gan dažnai naudojuosi savo pačios blogu. Svečiams visada stengiuosi iškepti ar pagaminti kažką naujo, nebent svečiai prašytų kažko labai konkretaus, kas labai patiko :) 
Tikriausiai nerašyčiau blogo, jei pati juo nesinaudočiau :) pritrūktų motyvacijos, tingėčiau. Ankščiau vyras darė tiesiog patiekalų foto, turėjau tokį maisto nuotraukų albumą. Buvo viskas gerai, kolei prisiminiau kur yra receptai. Bet vėliau, kai biblioteka prasiplėtė ir nuotraukų albumas išsipūtė, pradėjau painiotis kas iš kur... O dabar viskas labai patogu :) atsidarei ir iš karto suradai receptą. 
Reikės kada nors surašyti mėgstamiausių receptų dešimtuką. 





Marmurinis pyragas su šokoladiniu ganašu



Šviesi tešla:

  • 2 kiaušiniai
  • 1 trynys
  • 3/4 stiklinės kefyro
  • 1,5 stiklinės miltų
  • 2 a.š. kepimo miltelių
  • 3/4 stiklinės cukraus
  • 1/2 a.š. druskos
  • 115 g. kambario temperatūros sviesto


Tamsi tešla:

  • 1 kiaušinis
  • 1 trynys
  • 3/4 stiklinės kefyro
  • 1 stiklinė miltų
  • 1/2 stiklinės kakavos miltelių
  • 1 a.š. kepimo miltelių
  • 3/4 stiklinės cukraus
  • 115 g. kambario temperatūros sviesto
  • 1/4 a.š. druskos

Pastaba: pageidautina kad visi ingredientai būtų kambario temperatūros. 




Įkaitinkite orkaitę ik 180 C. (be ventiliatoriaus). Išklokite kepimo popieriumi 23 cm. apvalia kepimo formą (geriausiai su nuimamais šonais arba dugnu). 


Šviesi tešla:

Kiaušinius, trynį ir 1/2 kefyro sumaišykite dubenyje ik vientisos masės. 
Su plakimo šluotelė arba su mikseriu sumaišykite dubenyje sviestą, miltus, kepimo miltelius, druską, cukrų ir miltus.
Sumaišykite abu mišinius ir likusi kefyrą iki vientisos masės.


Tamsi tešla:


Kiaušinį, trini ir 1/2 kefyro sumaišykite dubenyje ik vientisos masės. 
Su plakimo šluotelė arba su mikseriu sumaišykite dubenyje sviestą, miltus, kepimo miltelius,  kakavos miltelius, druską, cukrų ir miltus.
Sumaišykite abu mišinius ir likusi kefyrą iki vientisos masės.

Paimkite šaukštą ir dėkite tešlą į kepimo indą šachmatų lentos principu - balta, juoda, balta, juoda... analogiškai - šviesi tešla, tamsi tešla, šviesi, tamsi...
Pašaukite pyragą į orkaitę ir kepkite 45 min. Medinis pagaliukas, įkištas ir ištrauktas iš pyrago vidurio, gali būti šiek tik šlapias. 
Išimkite iš orkaitės ir palikite dar 10 min. pastovėti kepimo formoje. Išimkite ir atvėsinkite ant grotelių.
Papuoškite šokoladiniu ganašu arba/ir jo kremu. Galima ir nenaudoto ganašo, o tik apibarstyti pyragą cukraus pudra.


Šokoladinis ganašas:

  • 1 stiklinė grietinėlės
  • 285 g. juodo šokolado (susmulkinto)

Grietinėlę užvirkite ir užpilkite ant šokolado. Palaukite 2 min., tada išmaišykite iki vientisos, blizgančios masės. Palikite atvėsti ir šiek tiek sustingti. Apliekite pyragą ganašu. Likusi ganašą suplakite su mikseriu iki kreminės konsistencijos (konsistencija kaip plaktos grietinėlės). Įdėkite į konditerinį švirkštą arba maišelį ir papuoškite pyragą (nedelskite, nes kremas gan greitai stingsta).

Skanaus



Įkvėpimas: Rick and Michael Mast "Mast Brothers chocolate"


No comments:

Post a Comment