Tuesday, January 27, 2015

Kvapni riešutų skonio višta

Ilgai ieškojau recepto vištienai, kažkaip niekas nekrito į akį. Įkvėpimo nebuvo ir pamažu mane apėmė liūdesys. Pirmadienis ir šiaip sunki diena (nes yra iš karto po savaitgalio), o popietė ir vakaras atrodė iš viso super užimti. Nedidelis valandos "langas", kad suvalgyti vakarienę (pageidautina karštą), susiruošti, apsirengti ir lėkti su mažiumi į muzikos būrelį. O čia dar ta višta... ir kodėl aš nusprendžiau ją gaminti pirmadienį? 
Mane išgelbėjo, kaip vis dažniau pastaruoju metu pasitaiko, atsitiktinumas. Mažius nuo stalo nuverte krūvą žurnalų ir kai juos rinkau, pastebėjau užlenktą (pažymėtą) žurnalo lapą, o ten.., ten keptos vištos receptas :) štai jums ir įkvėpimas. 
Ir viskas atsistojo į savo vietas :) Višta buvo tikrai gera idėja pirmadieniui. Tai tiesiog išsigelbėjimas :) 
15 val. pašaunu vištą į orkaitę ir palieku ją lėtai keptis (150 C.) 3 val. Bėgu sportuoti ir grįžusi 17 val. dar spėju įmesti ryžius (ryžiai pritrauks vištos sulčių ir bus pasakiškai skanūs),  kad kartu iškeptų. Vakarienė ant stalo :) 





Kvapni riešutų skonio višta



  • 1 višta
  • 1 citrina
  • 1 galvutė česnako
  • druska
  • 3 v.š. žemės riešutų sviesto
  • 2 v.š. sojos padažo
  • 3 skiltelės česnako
  • 1 a.š. čili pipirų (džiovintų, susmulkintų)
  • vienos citrinos nutarkuota žievelė
  • 1 a.š. tarkuoto šviežio imbiero
  • 200-250 g. ryžių
  • verdantis vanduo
  • šviežios petražolės pateikimui

Vištą išplaukite ir nusausinkite. Įtrinkite druska ir pipirais (nedaug, nes marinate bus sojos padažas ir čili pipirai). 
Į virtuvės kombaino indą įdėkite česnakus ir juos susmulkinkite. Įdėkite žemės riešutų sviestą, sojos padažą, čili pipirus, citrinos žievelę bei imbierą ir viską susmulkinkite. 
Švelniai ir atsargiai įkiškite pirštus po oda ir padarykite tarpą (kaip kišenę) tarp odos ir krūtinėlės. Tą patį pakartokite su kojom. Paimkite marinatą ir įtrinkite juo vištą po oda. Likusiu marinatu įtrinkite vištieną iš viršaus ir jos vidų. 
Palikite vištą marinuotis 1 val. 
Įkaitinkite orkaitę iki 150 C. Paruoškite gilesnį kepimo indą su dangčiu. Didelis ketaus puodas puikiai tiks. Patepkite kepimo indą aliejumi.

Perpjaukite per pusę citriną. Nuvalykite viršutinį sluoksni nuo česnako galvos, bet ne per daug, taip kad skiltelės laikytųsi kartu. Perpjaukite ją išilgai per pusę.  Įkiškite į vištos vidų citriną ir česnaką, tada suriškite jos kojas. Įdėkite vištą į kepimo indą. Uždenkite dangčiu ir pašaukite į orkaitę. 
Kepkite 2,5-3 val., (priklausomai nuo vištos dydžio). Likus 20 - 30 min. iki kepimo pabaigos, įberkite ryžius (išplautus) į kepimo indą su vištą ir įpilkite ant ryžiu tiek verdančio vandens, kad jis per pirštą uždengtų ryžius. Uždenkite dangtį, grąžinkite kepimo indą į orkaitę ir baikite kepti. Išimkite iš orkaitės, pabarstykite susmulkintomis šviežiomis petražolėmis ir pateikite kartu su salotomis. 
Skanaus

Įkvėpimas: Delicious. Magazine  September 2014

No comments:

Post a Comment